Nieuws

Twitter wijst de weg naar winst in de valutamarkt

Valutahandelaren doen er verstandig aan om de adviezen van hun twitterende collega's serieus te nemen.

Hoe versla je de grootste financiële markt te wereld? Dat blijkt niet moeilijk. Open een twitteraccount en volg minstens vijfhonderd mensen met kennis van valutazaken.

Tenminste, dat is de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek van Vahid Gholampour en Eric van Wincoop. Hun conslusies komen overeen wat al eerder bekend was: dat informatie die op social media circuleert kort daarna de koersen op de financiële markten in beweging brengt. 

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vooral de berichten op Twitter blijken volgens de onderzoekers dus zeer waardevol voor valutahandelaren. Dat tweets bijzonder serieus moeten worden genomen heeft volgens de onderzoekers daarmee te maken dat de vele twitterende valutamarkt-insiders een reputatie hebben hoog te houden. Dat maakt hun inzichten waardevol. 

De twee onderzoekers hebben in de periode oktober 2013 en maart 2016 maar liefst 27.557 tweets verzameld met een uitspraak over de richting van de euro ten opzichte van de dollar.  Op basis daarvan hebben zij een voor risico gecorrigeerd rendement berekend. Het volgen van de tweets leidde volgens hen tot een Sharpe ratio van 1,68. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?