Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Aegon Asset Management: Italië is een tikkende tijdbom

Een consistent beleggingsbeleid, zonder zich af te laten leiden door de waan van de dag op de obligatiemarkt. Dat is wat fondsmanager Hendrik Tuch van het Aegon Europees obligatiefonds een Lipper Fund Award heeft opgeleverd voor het beste Europese obligatiefonds.

De Europese staatsobligatiemarkt heeft roerige tijden achter de rug met een dalende rente, soms tot negatief, schuldproblemen in Zuid-Europese landen, heel lage spreads of juist grote verschillen in spreads. 

"Italië is als een tikkende tijdbom. Wanneer gaat het mis en zal die bom ontploffen?"

“Voor 2010 hadden beleggers in deze beleggingscategorie meer aan een duratie- of curvebeleid, nu is een goed landenbeleid erg belangrijk,” aldus Hendrik Tuch, fondsbeheerder van het Aegon Europees obligatiefonds en met dit fonds winnaar van de Lipper Fund Award in de categorie Bond Europe.

Kwadrant-aanpak

Tuch gebruikt voor het fonds de kwadrant-aanpak om te voorkomen dat hij zwicht voor elke verandering in het marktsentiment. “Aegon Asset Management staat bekend als huis dat gematigde posities inneemt voor zijn fondsenportefeuilles.”

Alles over de Lipper Awards 2017

“Dit obligatiefonds heeft een consistent actief beleggingsbeleid met een relatief lage tracking error, soms een wat saai beleggingsbeleid, maar dat is wat onze klanten willen. Ons obligatieteam bestaat uit zes personen, die ook al lang bij AEGON werken en samen meer dan 100 jaar ervaring hebben met beleggen. Ook heel consistent dus.”

Landenbeleid

“Spreiding bij een landenbeleid is heel erg belangrijk, zo konden beleggers bijvoorbeeld de problemen in Griekenland opvangen. Wij dachten nooit dat het helemaal verkeerd af zou lopen met Europa en zijn vrij vroeg voorzichtig begonnen met het kopen van staatsobligaties uit de periferie van Europa. We verwachtten ook dat de ECB de markt verder zou steunen.”

Die verwachtingen zijn uitgekomen en inmiddels zijn Spanje en bijvoorbeeld Ierland geen landen meer die het predicaat periferie van Europa hebben. “Deze landen hebben stevige hervormingen doorgevoerd en staan er goed voor als de ECB de steunmaatregelen straks gaat afbouwen en de rente weer zal laten stijgen.”

Italië grootste risico

Frankrijk en Italië laten een ander beeld zien. Ze hebben niet hervormd, hebben de staatsbalansen niet op orde, en zijn volgens hem de pineut als de rente gaat stijgen. Volgens Tuch vormt Italië het grootste risico.

“Italië is als een tikkende tijdbom. Wanneer gaat het mis en zal die bom ontploffen? En de verkiezingen in Frankrijk zullen ook een belangrijke rol spelen op de obligatiemarkt.”

“Wij verwachten dat Marine Le Pen wel door de eerste ronde komt, dan zal de markt geschokt zijn en negatief reageren, maar de tweede ronde niet zal winnen. Na de eerste ronde zullen wij bepalen of het tijd is om Franse staatsobligaties toe te voegen aan de portefeuille en zo te profiteren van de opluchting dat Marine Le Pen in de tweede ronde niet wint.”

Fondsfeiten

 • ISIN-code: NL0000685550
 • Fondsmanager: Hendrik Tuch
 • Oprichtingsdatum: 31 december 1996
 • Benchmark: Merrilll Lynch European Union Government Bond Index
 • Totaal belegd vermogen: 70,47 miljoen euro
 • Aantal participaties: 10.376.983
 • Tracking error: 0,57
 • Informatieratio: 1,67
 • Kosten per jaar: beheervergoeding 0,12%, servicefee maximaal 0,06%
 • Rendement 1 jaar: 0,26% (benchmark -0,10%)
 • Rendement 3 jaar: 5,66% (benchmark 4,74%)
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40