Nieuws

Allianz: Emerging markets staan voor een ferme bullmarkt

Het is nog niet te laat. Allianz GI adviseert om in aandelen opkomende markten te stappen.

De combinatie van huidig pessimisme van beleggers en zonnige vooruitzichten maakt aandelen opkomende markten interessant, schrijft Allianz. Deze beleggingscategorie heeft een ferme bull market voor de boeg.

Volgens de vermogensbeheerder begon de herwaardering van aandelen opkomende markten al vorig jaar. Toen presteerden opkomende marktenindex al beter dan de MSCI World index.

EM aandelen renderen weer
Aandelen opkomende amarkten renderen weer

In 2016 vreesden veel beleggers het juiste moment gemist te hebben. Daardoor bevindt het aandeel opkomende markten in de gemiddelde beleggingsportefeuille zich op het laagste niveau sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

Wie belegt nog in aandelen opkomende markten?
Internationale beleggers massaal uit aandelen EM gestapt

Volgens Allianz biden aandelen opkomende markten nog genoeg ruimte omhoog. De prijzen van olie en grondstoffen bevinden zich in de buurt van het historische gemiddelde. De handelsbalans van veel opkomende landen is aan het verbeteren. Dat heeft onder andere zijn weerslag op de wisselkoersen. De appreciatie van munten zorgt voor een meevaller voor beleggers.

Trendomslag

Volgens Allianz zal het beleggerssentiment in de loop van dit jaar omslaan. Dat heeft vooral te maken met de bedrijfsresultaten. In de afgelopen jaren hebben bedrijven eigenlijk voortdurend teleurgesteld met hun cijfers. In 2016 is de omslag gekomen. De verwachtingen zijn minder hoog gespannen, maar in de loop van het jaar is nauwelijks sprake geweest van een negatieve trend.

Winstgroei opkomende markten is terug
Winstgroei opkomende bedrijven keert terug

Voor dit jaar geldt dat de verwachtingen juist oplopen. Beleggers zijn aangenaam verrast door de cijfers die bedrijven presenteren. Allianz denkt dat deze trend door zal zetten, gebaseerd op de relatief hoge economische groei voor opkomende markten. Daar komt bij dat waarderingen op beurzen aantrekkelijk zijn en het rendement op eigen vermogen (return on equity) stijgt.

Dus een nieuwe bullmarkt kan beginnenSentiment EM kan alleen maar verbeteren

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen