Nieuws

Marktomslag nadert

Nick Clay, fondsbeheerder bij Newton, waarschuwt voor een prijsval van cyclische assets.

Volgens Nick Clay, fondsbeheerder bij Newton, een boutique van BNY Mellon, is er een omslag in de markten op komst. "Risico-aversie hangt in de lucht." Sinds medio 2016 zijn de aandelenmarkten wereldwijd en ook de S&P500 zo’n 17% gestegen. Dit komt met name door de cyclische sectoren. Amerikaanse financials zijn in die periode bijvoorbeeld met bijna 35% gestegen en industriële aandelen met bijna 20%.

Clay: "Momenteel is het vooral de hoop dat Trumponomics de economische groei verder aanjaagt. Janet Yellen sluit zich met haar beleidsbepalend comité aan bij de jamboree. De renteverhogingen geven de boodschap af dat het onconventionele beleid en de monetaire verruiming hebben gewerkt. De tijd is aangebroken om de rente weer te verhogen."

Maar volgens Clay probeert de Fed alleen maar ruimte te creëren om bij een volgende recessie de rente weer te kunnen verlagen. We zitten intussen al ruim zeven jaar in de huidige, volatiele, bullmarkt.

Curve is tekenend

Clay vindt de reacties op de obligatiemarkten tekenend voor het onderliggende groeipotentieel van de Amerikaanse economie en de wereldeconomie. Het korte deel van de yield curve is steiler geworden, maar het lange deel niet. Als de hele curve steiler geworden was, dan zou het wijzen op een hogere lange rente en dat de groei sterk genoeg is voor meer renteverhogingen.

Clay: "Dit jaar kan wel eens het spiegelbeeld worden van het vorige. De eerste helft van dit jaar blijven de prestaties van defensieve aandelen en staatsobligaties beduidend achter bij cyclische assets. Maar op een bepaald moment slaat et om en keert in de tweede helft van dit jaar het risicomijdende gedrag bij beleggers terug. Dan gaan defensieve assets het beter doen en komt er een correctie in cyclische sectoren."

Europese bedrijven interessant

Clay kan natuurlijk niet zeggen wanneer zijn scenario werkelijkheid wordt. Maar uit het waarderingsmodel van Newton blijkt wel dat cyclische assets overgewaardeerd zijn, net als defensieve dat waren in de aanloopt naar het Brexit-referendum en ze in de verkoop gingen.

Begin 2016 was Newton’s Global Equity Income Strategy nog overwogen in Amerikaanse aandelen, nu is de strategie 10% onderwogen. Clay ziet momenteel veel meer waarde in Europese bedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente