Nieuws

Outlook asset managers negatief

Asset managers die minder dan 500 miljard euro beheren, wacht een overname, tenzij zij echt het verschil kunnen maken.

Onderzoeksbureau Numis zet de outlook voor met name middelgrote asset managers op negatief en voorziet een significante consolidatieslag bij spelers die geen boetiek zijn of geen deel uitmaken van de grootste twintig tot dertig spelers in de industrie. Dat staat in een rapport met de titel Asset Managers: Headwinds and consolidation.

De consolidatieslag is het gevolg van dalende winsten, zwakke organische groei, hogere kosten voor wet- en regelgeving en lage groei van het totaal beheerde vermogen, aldus Numis.

“Gezien de tegenwind (en potentieel voor kostensynergie) geloven wij dat er significante consolidatie kan plaatsvinden doordat veel asset managers willen ontsnappen uit de middenmoot en omdat onder de kleintjes waarschijnlijk alleen de allerbeste voldoende performance laten zien.”

Naast gespecialiseerde boetieks is er volgens Numis plaats in de markt voor 20 tot 30 grote spelers met meer dan 500 miljard aan belegd vermogen. Het onderzoeksbureau wijst op de aangekondigde fusie dit jaar tussen de vermogensbeheerders van Aberdeen en Standard Life. Het fusiebedrijf heeft voldoende vermogen onder beheer om deel uit te maken van de top 25 van grootste asset managers wereldwijd.

De analisten van het onderzoeksbureau noemen beursgenoteerde asset managers ‘geen grote beleggingskans’. Ook zijn hun aandelen niet bijzonder aantrekkelijk gewaardeerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus