Nieuws

Particulier heeft nog te vaak dure ETF's in portefeuille

Volgens Andreas Zingg van Vanguard heeft de Europese ETF-industrie volop kansen, maar het is niet louter rozengeur en maneschijn.

Wat zijn de Europese ETF-trends die een professionele belegger moet kennen? Het antwoord op deze vraag komt van Vanguard. De Amerikaanse vermogensbeheerder, opgericht in 1975, is een ervaringsdeskundige. Van de 4 biljoen dollar, die Vanguard onder beheer heeft, zit 2,9 biljoen in indexfondsen. Vanguard is de wereldwijd nummer 2 ETF-speler met een marktaandeel van 18%. Alleen iShares is fors groter met een marktaandeel van 37%.

Het is hard gegaan met de ontwikkeling van ETF’s. In 2002 waren er nog 284 ETF’s in omloop. Eind vorig jaar waren het er iets meer dan 4800. Belegd ETF-vermogen? Dat steeg van 142 miljard dollar in 2002 naar 3,4 biljoen eind 2016.

Andreas Zingg, hoofd ETF-distributie van Vanguard in Europa, begrijpt dat er kritiek is op ETF’s, maar kan er verder niets mee. “Alles wat nieuw is, krijgt kritiek.” Maar, zo vervolgt hij: “ETF’s zijn wel een van de meest gereguleerde instrumenten in de beleggingsindustrie.”

Toekomstscenario

Maar waar gaat het heen met de ETF-markt? Volgens het basisscenario van Vanguard, dat minder optimistisch is dan dat van de rest van de ETF-industrie, groeit de Europese verkoop van ETF's tussen nu en 2021 met gemiddeld 16% per jaar. De verkoop van ETF's door banken zal een grote vlucht nemen. Maar ook de beleggingsindustrie zelf zal steeds meer ETF's inzetten.

De verkopers van ETF's moeten het nu niet hebben van pensioenfondsen, verzekeringsbedrijven en andere grote langetermijnbeleggers en dat zal over vijf jaar niet anders zijn. Zingg: "Voor langetermijnbeleggingen zijn indexfondsen interessanter. Dan kunnen wel kortingen worden bedongen. De lage handelsprijzen van ETF's zijn voor deze partijen minder interessant, omdat zij hun posities lang aanhouden."

Dat Vanguard minder optimistisch is over de verdere groei van ETF's heeft volgens Zingg te maken met de huidige regelgeving in Europa ("Daarin moeten nog stappen worden gemaakt") en de verwachte afwachtende houding van de particuliere belegger ("Die is in tegenstelling tot de Amerikaan minder goed bekend met beleggen").

Vaste fee

Wat de ETF-industrie volgens Zingg zeker in de kaart zal spelen, is de verwachte komst van een vaste beleggingsfee. "Hierdoor zullen vermogensbeheerders kiezen voor de goedkoopste oplossing, ETF's, want dat verhoogt hun winstgevendheid."

Verder rekent Zingg erop dat ook mixfonden belangrijker worden. "Die zijn in de regel helemaal in ETF’s belegd. De assetallocatie staat bij deze fondsen immers voorop."

De Europese ETF-markt in 2021

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Productexplosie

Zorgen heeft Zingg ook over de Europese ETF-markt. Er zijn volgens hem te veel ETF's op de markt, die of te duur zijn, of te onrendabel. "De groei van het aantal producten is groter dan de groei van de markt. Zeventig procent van alle ETF’s heeft inmiddels minder dan 100 miljoen dollar aan belegd vermogen. Dat kan alleen winstgevend zijn als de kosten aan de hoge kant zijn. Dat zijn dus geen goede producten."

Dat er zo veel dure ETF's producten in omloop zijn, wijdt Zingg aan laksigheid van de particulier. "Die let niet op het kostenaspect van een ETF en heeft dus zonder het te weten te dure ETF's in de portefeuille."

Belegd vermogen per ETF krimpt

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Smart beta?

En dan hebben we nog de groeimarkt die smart beta heet. In de VS is die inmiddels goed voor bijna 25% van de ETF-markt. In Europa is de populariteit van smart beta-ETF's een stuk minder (8%).

Kijken we onder motorkap dan valt het volgens Zingg best wel tegen hoe smart die smart beta-ETF's zijn. "In de VS worden smart beta-ETF's vooral gedreven door de factoren dividend, waarde en groei. Heel traditioneel. Daar is dus niets nieuws aan. In dit soort gevallen is smart beta weinig meer dan een gimmick."

Voor Europa ligt het volgens Zingg iets anders. In die markt zijn dividend, low vol en multifactor de belangrijkste drivers. "Dat is wel een stuk smarter." Helaas valt de inrichting van deze slimme ETF's dan wel weer vaak tegen. zegt Zingg. " In twee van de vijf gevallen bleek een low vol-ETF beweeglijker dan een traditionele index."

Obligatie-ETF's

Ten slotte staat Zingg nog even bij stil wat pas echt een groeimarkt is: de handel in obligatie-ETF's. Inmiddels beslaat die ruim 25% van de totale ETF-markt. Zingg: "Obligaties zijn duur om te handelen, dus dat maakt ETF’s interessant. Zeker nu de rentes zo laag zijn. Bovendien wil je als obligatiebelegger ook spreiden."

Hulp krijgt de ETF-industrie bovendien van de actieve concurrentie. Volgens Zingg is het opmerkelijk - een verklaring heeft hij niet - dat actieve obligatiebeleggers de markt nog meer underperformen dan hun beleggende aandelen-collega's. "Bijna 90% actieve obligatiefondsen doet het slechter dan index."

 

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen