Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Rendement? Ja, alleen als u risico durft te nemen

Beleggers die durven af te wijken van de veiligste beleggingscategorieën, kunnen waarschijnlijk nog steeds op goede compensatie rekenen.

  • Economische groeipotentieel is aangetast door structurele factoren, zoals de vergrijzing en zwakke groei van de productiviteit.
  • Dit kan een beperking vormen voor de mate waarin de reële rendementen kunnen stijgen.
  • Daarom zijn er grotere potentiële voordelen voor het nemen van risico in aandelen, opkomende markten en alternatieve beleggingen.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat de economie opnieuw zulke grote pieken zal vertonen als voorheen. Hoewel onze economische verwachtingen relatief optimistisch zijn, lijkt het vermogen tot snelle groei van de wereldeconomie ernstig aangetast.

Groei zal beperkt blijven

Economische groei wordt gemeten via drie factoren en de trends bij deze factoren hebben momenteel een negatieve invloed op de groei.

Vergrijzing, een zwakke groei van de productiviteit en spaaroverschotten lijken de economie in veel landen te beroven van de grondstoffen die ze nodig hebben om een flinke sprong te kunnen maken. Dit zal onherroepelijk een rem zetten op de potentiële beleggingsrendementen.

Stel uw verwachtingen bij

Er zijn nog steeds goede beleggingsmogelijkheden te vinden, maar de verwachtingen mogen niet te hoog gespannen zijn. Risicovrije inkomsten zijn verdwenen en het is onwaarschijnlijk dat Amerikaanse largecaps tot enorme winsten zullen leiden.

De verwachtingen voor de rendementen op 5-jaars staatsobligaties in de VS zijn bijvoorbeeld erg laag.

Waar is nog rendement te vinden?

Toch kunnen beleggers die bereid zijn af te wijken van de veiligste beleggingscategorieën, waarschijnlijk nog steeds op een goede compensatie rekenen.

Zo bieden aandelen van bedrijven uit opkomende landen bijvoorbeeld nog goede kansen op rendement maar zal een belegger daarvoor wel een hogere volatiliteit moeten accepteren. Hetzelfde geldt voor niet-Amerikaanse large caps of juist de small caps in de Verenigde Staten.

Wie geen genoegen wil (of kan) nemen met de uiterst lage rendementen die evenwichtige portefeuilles in de komende jaren zullen opbrengen, zal die voorzichtige houding misschien laten varen en overwegen om meer variatie in de portefeuille aan te brengen.

Wilt u meer weten over reflatie en de andere thema’s die in 2017 een rol gaan spelen? Lees dan de Outlook 2017 van BlackRock.

Uitgegeven door BlackRock Investment Management (UK) Limited, geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA). Geregistreerd adres: 12 Throgmorton Avenue, Londen, EC2N2DL. Tel: +44 (0)20 7743 3000. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen. BlackRock is een handelsnaam van BlackRock Investment Management (UK) Limited. Dit document is uitsluitend bestemd ter informatie; het vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een van de fondsen van BlackRock en is niet opgesteld in verband met een dergelijk aanbod. Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies en meningen vormen geen beleggingsadvies of andersoortige aanbeveling en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.

© 2017 BlackRock Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK, BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BOUW MET BLACKROCK (BUILD ON BLACKROCK), MAAR WAT KAN IK HET BESTE DOEN MET MIJN GELD (SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY) en het gestileerde i logo zijn geregistreerde en niet-geregistreerde handelsmerken (trademarks) van BlackRock, Inc. of haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en elders. Alle andere handelsmerken (trademarks) zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Lees meer

Assetallocatie