Nieuws

Duurzame fondsenstrijd, deel I

Welk fonds volgt de beste duurzame beleggingskoers? Vandaag: het Sustainable Index Fund van Theodoor Gilissen.

Welk fonds volgt de beste duurzame beleggingskoers? Het Sustainable Word lndex Fund van Theodoor Gilissen, dat enkel belegt in de beste jongetjes van de klas en via engagement probeert om bedrijven het rechte pad op te krijgen? Of het actieve ASN Duurzaam Aandelenfonds, dat hele sectoren uitsluit en alleen een bedrijf direct aanspreekt als dat in een kwaad daglicht komt te staan? Theodoor Gislissen trapt af.

MARCEL LEEGWATER van Theodoor Gilissen
“Door alleen in best of classbedrijven te beleggen, dwingen we andere bedrijven duurzamer te worden”

Voor Theodoor Gilissen Bankiers begon het duurzame beleggingsavontuur vijftien jaar geleden toen goededoelenorganisaties de Amsterdamse private bank vroegen om duurzame beleggingsoplossingen. In 2003 lanceerde Gilissen het Sustainable World Index Fund, het eerste duurzame indexfonds van Nederland.

Dit indexfonds volgt zo goed mogelijk de S&P Dow Jones Sustainable World Index. Deze index, de oudste duurzame index ter wereld, komt mede tot stand op basis van de research van RobecoSAM. Per sector worden alleen de meest duurzame bedrijven in deze index opgenomen.

Maar het Sustainable World Index Fund doet meer dan het volgen van een index. Hoewel passief van opzet, voert het een opvallend actieve koers.

Marcel Leegwater, Theodoor Gilissen

Direct aanspreken

Portfoliomanager Marcel Leegwater legt uit: “Wij houden rekening met de duurzaamheidswensen van onze klanten. Dat is de reden dat subsectoren die zich bezighouden met de fabricage van wapens, alcohol, sigaretten en alcohol worden buitengesloten. Binnenkort valt ook adult entertainment buiten de boot.”

Het beleid ten aanzien van het uitlenen van aandelen is eveneens aangepast. “Dat gebeurt niet langer.” Zoals het fonds ook niet langer werkt met derivaten maar alle onderliggende stukken zelf bezit. Relatief nieuw is ook het direct aanspreken van bedrijven om hun beleid verder te verbeteren.

Deze engagement heeft Gilissen uitbesteed aan BMO Global Assetmanagement. “Ook dat is een bewuste keuze,” vertelt leegwater. “Omdat het fonds redelijk groot is, vallen de extra kosten reuze mee.” Met een TER van 0,45% liggen de kosten van het duurzame indexfonds van Gilissen altijd lager dan die van de actieve concurrentie.

“Ons fonds is goedkoop en belegt duurzaam. Het profiteert daarmee niet van één maar van twee trends. De vooruitzichten zijn rooskleurig,” vertelt Leegwater, die daaraan toevoegt dat er altijd mensen zullen zijn voor wie het duurzaamheidsbeleid niet ver genoeg gaat.”

Marktconform rendement

Zo is Gilissen niet van plan om hele sectoren uit te sluiten, want dat heeft te grote consequenties voor het risicorendementsprofiel. “Wij willen klanten een rendement bieden dat conform de markt is. Voor het rendement maakt het niet uit of een fonds wel of niet duurzaam belegt. Het kost geen rendement, het levert geen extra rendement op. Wat natuurlijk wel extra wordt gerealiseerd is duurzaamheidswinst.”

“Door alleen te beleggen in bedrijven die best of class zijn, dwingen we andere bedrijven om duurzamer te opereren. Daarnaast leidt het tot een ramp als de totale beleggingsgemeenschap plots besluit niet langer in oliebedrijven en banken te beleggen.” Om de groei van het fonds een zetje te geven, heeft Gilissen voor het fonds een beursnotering aangevraagd.

Uitbreiding van het fondsenpalet

Ook zal het duurzame fondsenpalet verder worden uitgebreid met een duurzaam indexfonds dat alleen in opkomende markten-aandelen belegt. Over toekomstige rendementen laat Leegwater zich niet uit. Nou ja, hij kan er wel iets over zeggen. 

“Het is spannend voor zowel beleggers in duurzame als minder duurzame aandelen, want er is veel onzekerheid in de markt. Aan vastrentende waarden valt nu geen pepernoot te verdienen. Dat legt een bodem onder de aandelenmarkt.”

Fondsgegevens Sustainable World Index Fund

  • ISIN: NL0009347566
  • Beleggingscategorie: aandelen ontwikkelde markten wereldwijd
  • Belegd vermogen: 84,4 miljoen euro*
  • Aantal posities portefeuille: 300
  • Kosten: 0,45% per jaar
  • Standaarddeviatie: 12,04%
  • Koerswinstverhouding portefeuille: 15,55
  • Rendement 10 jaar: 4,3%**
  • Rendement 5 jaar: 11,9%**
  • Rendement 1 jaar: 34,5%**
Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus