Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Reflatie keert terug op het menu van de obligatiebelegger

Naar verwachting breekt een periode van reflatie aan met hogere rentes en steilere rentecurves.

  • Naar verwachting zal een periode van reflatie aanbreken.
  • De obligatierentes zullen wereldwijd uit het dal zullen klimmen.
  • Dit levert hogere rentes en steilere rentecurves op.

De wereld ziet er begin 2017 anders uit dan daarvoor. Niet alleen door de komst van president Trump, maar ook door dat de groei aantrekt en de vooruitzichten op een soepeler begrotingsbeleid in de VS en andere landen.

Zo zorgt een aantrekkende arbeidsmarkt in de VS voor hogere uurlonen in een tempo dat sinds 2009 niet meer vertoond werd. Het zou de Fed voldoende vertrouwen kunnen geven om de rente opnieuw te verhogen in 2017.

Ook de prijs van meer dan de helft van de goederen die onderdeel uitmaken van de consumenten prijsindex (CPI) in de VS stijgt voor het eerst sinds 2008 weer harder dan het historisch gemiddelde.

In de opkomende markten durven producenten hun prijzen ook weer wat te laten stijgen. Tenslotte zal ook China waarschijnlijk zijn economie in 2017 willen stimuleren. Het resultaat? Naar verwachting zal de inflatie op verschillende plekken stijgen.

Reflatie zorgt voor stijgende rentes

De reflatie-dynamiek (de ontwikkeling waarbij de overheid onder meer via belastingmaatregelen de groei probeert aan te wakkeren) die hierdoor in 2017 op gang gebracht wordt, zal de rente waarschijnlijk wereldwijd beïnvloeden.

Het is aannemelijk dat de obligatierente omhoog wordt gestuwd, wat voor beleggers met langlopende obligaties geen prettig nieuws is.

Aangezien de rentecurves steiler worden, lijkt het voor obligatiebeleggers gunstiger om over te schakelen op korter lopende obligaties, zodat ze liquiditeit achter de hand houden en optimaal kunnen reageren op verhoogde volatiliteit op de obligatiemarkten.

Aandelenmarkten komen in beweging

Ook de aandelenmarkten komen in beweging. De stijgende wereldwijde inflatie draagt bij tot een grote sectorrotatie, die waarschijnlijk langdurig stand zal houden. Sectoren die lang achtergebleven waren, zoals de financiële sector, zijn de laatste tijd sterk in de lift, hoewel deze winnaars nog wel kortdurende inzinkingen kunnen doormaken.

Aandelen met een lage volatiliteit, die het in de eerste helft van 2016 goed deden, zoals nutsbedrijven en telecom, zullen hoogstwaarschijnlijk hun glans verder verliezen naarmate de obligatierentes stijgen. In zo’n klimaat worden aandelen met dividendgroei in het verschiet aantrekkelijk: ondernemingen met een duurzame vrije cashflow en de mogelijkheid om een stijgend dividend uit te keren zonder dat dit ten koste gaat van een gezonde balans.

Wilt u meer weten over reflatie en de andere thema’s die in 2017 een rol gaan spelen? Lees dan de Outlook 2017 van BlackRock.

Uitgegeven door BlackRock Investment Management (UK) Limited, geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA). Geregistreerd adres: 12 Throgmorton Avenue, Londen, EC2N2DL. Tel: +44 (0)20 7743 3000. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen. BlackRock is een handelsnaam van BlackRock Investment Management (UK) Limited. Dit document is uitsluitend bestemd ter informatie; het vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een van de fondsen van BlackRock en is niet opgesteld in verband met een dergelijk aanbod. Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies en meningen vormen geen beleggingsadvies of andersoortige aanbeveling en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.

© 2017 BlackRock Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK, BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BOUW MET BLACKROCK (BUILD ON BLACKROCK), MAAR WAT KAN IK HET BESTE DOEN MET MIJN GELD (SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY) en het gestileerde i logo zijn geregistreerde en niet-geregistreerde handelsmerken (trademarks) van BlackRock, Inc. of haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en elders. Alle andere handelsmerken (trademarks) zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen