Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

RAM Active Investments: Nieuw long-shortfonds

RAM Active Investments, een relatief onbekende naam op de Nederlandse fondsmarkt, mag dit jaar een Lipper Group Award voor het beste kleine aandelenhuis mee naar kantoor nemen.

RAM Active Investments, een relatief onbekende naam op de Nederlandse fondsmarkt, mag dit jaar een Lipper Group Award voor het beste kleine aandelenhuis mee naar kantoor nemen. Emmanuel Hauptmann, Senior Equity Fund Manager en een van de oprichters van RAM AI legt uit dat ze de award hebben gewonnen omdat hun beleggingsproces en hun risicomanagement nogal afwijken van de andere huizen.

Alles over de Lipper Awards 2017

“Wij gaan op zoek naar prijsinefficienties van aandelen in een groter universum dan gebruikelijk. Daarnaast zijn risicomanagement en diversificatie volledig geïntergreerd in het beleggingsproces. Voor onze aandelenfondsen mixen we waarde en momentum met defensieve strategieën. Dit zorgt voor een grotere risicospreiding in de portefeuilles.”

Alpha genereren

Het doel van deze strategie is zo constistent mogelijk alpha te genereren, met minimale volatiliteit. “Aandelen worden op fundamentele basis geselecteerd met behulp van de nieuwste technieken om tot een zo objectief mogelijke selectie te komen. En die selectie is altijd bottom-up,” gaat Hauptmann verder.

En de combinatie van spreiding, het gebruik van verschillende factoren, lage volatiliteit en de nieuwste aandelenselectietechnieken, levert – getuige de Lipper Award – succes op. Uitbreiden in Nederland RAM AI is van plan actief de Nederlandse markt te betreden.

"Nederland is een van de landen waar we willen uitbreiden"

“Nederland is een van de landen waar we willen uitbreiden. Daarom hebben we vorig jaar bijvoorbeeld Daniel Endres aangenomen als senior salesmanager in de Benelux. Nu zijn vooral banken en onafhankelijke vermogensbeheerders klant. In andere Europese landen hebben we ook veel institutional investors als klant. Die willen we ook graag gaan bedienen in Nederland.”

Plannen voor 2017

Als plan voor RAM AI in 2017 in het algemeen noemt Hauptmann de wens om meer long-short aandelenproducten aan te bieden. Hij merkt namelijk dat beleggers daar interesse in hebben.

“Aan het begin van het jaar hebben we een nieuw, bèta-neutraal long-short global equity UCITS-fonds gelanceerd. De Europese- variant van dit product heeft een prima trackrecord en dat verwachten we ook te bereiken met dit nieuwe, wereldwijd beleggende product.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    IEXFonds 40