Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Nieuws

ETF Securities boekt succes met breder assortiment ETF's

ETF Securities heeft zich met dank aan de robotindustrie en obligaties met succes minder afhankelijk gemaakt van grondstoffen.

Topman Mark Weeks van ETF Securities heeft drie jaar geleden een koersverandering ingezet. Grondstoffen staan nog altijd centraal, maar de productportfolio is verbreed. Die strategie heeft in 2016 zijn vruchten afgeworpen. Het totaal beheerd vermogen is gegroeid met acht miljard dollar naar 21 miljard dollar.

Volgens Morningstar is de ETF-aanbieder daarmee de snelst groeiende vermogensbeheerder in Europa vorig jaar. Weeks nuanceert: “Zoiets nemen we altijd met een korreltje zout, maar de erkenning voelt goed. De verwachtingen voor dit jaar zijn opnieuw hoog, doordat klanten bepaalde markten te duur vinden.”

ETF-aanbieder ETF Securities bracht in 2003 ‘s werelds eerste Exchange Traded Commodity (ETC) in goud naar de Australian Stock Exchange. De timing kon niet beter; in het decennium dat volgde, vervijfvoudigde goud in waarde. De grondstoffensector bereikte in 2012 echter zijn hoogtepunt, waarna een flinke correctie inzette. Goud en olie halveerden in vier jaar tijd bijna in prijs.

Breder assortiment

Weeks: “We merkten dat klanten – merendeels particuliere banken, vermogensbeheerders en family offices – een grotere variëteit aan beleggingscategorieën zochten om minder afhankelijk te zijn van de grondstoffenconjunctuur.”

Het assortiment ETF’s werd daarop uitgebreid met obligaties opkomende markten, valuta’s en niche-aandelen. Expertise werd buitenshuis gezocht via een joint venture met het Zwitserse fondshuis Lombard Odier voor obligaties en met Robo Global voor aandelen in de robotindustrie. “Die laatste categorie is samen met automatisering en cyberbeveiliging een belangrijke tak van sport voor ETF Securities, met gezamenlijk meer dan een half miljard dollar aan beheerd vermogen,” zegt Weeks (foto).

“We zoeken met samenwerkingsverbanden constant naar nieuwe producten, die waarde creëren. Het is belangrijk klanten mogelijkheden te bieden om ook buiten aandelen en obligaties om te beleggen. Onze investeerders zijn sinds begin 2016 op zoek naar beleggingscategorieën die zijn achtergebleven.”

Sommige markten te duur

Die zoektocht is dit jaar geïntensiveerd, met een toegenomen interesse in metalen, energie, schuldpapier in opkomende markten, robotics en cyberbeveiliging, zegt Weeks. “Je moet die belangstelling vooral afzetten tegen andere beleggingscategorieën, zoals bluechips, die gelet op waarderingen op hun hoogtepunt zitten.”

In de snel groeiende Europese ETF industrie gaat tegenwoordig ruim 550 miljard euro om door de draai van actief naar passief beheer, veelal uit kostenoverwegingen. Dat zijn voor een groot ETF-huis prima marktomstandigheden, waar volgens Weeks ETF-de industrie zelf kansen biedt en de bedreigingen vooral komen van de macro-omgeving.

“De prijsconcurrentie is in de ETF-industrie ongekend hoog. Bij actief beheer kunnen hogere kosten soms verantwoord worden door een excessieve performance. Die luxe heeft passief beleggen niet.”

Overbevolking is een risico

Daarnaast noemt Weeks overbevolking een risico. “In 2006 had 80% van nieuw gelanceerde ETF’s binnen een jaar 100 miljoen aan beheerd vermogen, nu is dat nog 10%. Ook wordt het moeilijker om onderscheidend te zijn met producten in een markt waar beleggers op elk denkbare markt exposure kunnen krijgen.”

Kansen bieden volgens hem de positieve regelgeving voor passief beheer, die aanzet tot grotere kostenverlaging en prijs- en winstmargetransparantie. Ook ziet Weeks perspectief in de steeds ouder wordende wereldbevolking, waarvoor meer pensioen langer veilig gesteld moet worden.

Weeks: “Het concentratierisico in de markt is groot. We moeten oppassen in de toekomst niet met slechts enkele grote spelers over te blijven. Concurrentie is goed voor markteffectiviteit, zonder concurrentie wordt het snel te duur voor investeerders.”

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40