Nieuws

Quantfondsen stellen teleur in rendement

Quantfondsen, goed voor 13% van de wereldwijde inleg in hedgefondsen, hebben zowel dit als vorig jaar teleurstellende rendementen laten zien.

Quantfondsen hebben zowel dit als vorig jaar teleurstellende rendementen laten zien. Het rendement dit jaar tot maart van quantfondsen bedraagt gemiddeld 0,04%. Vorig jaar is het jaarrendement uitgekomen op een verlies van 1,07%, blijkt uit onderzoek van Societe Generale dat honderd quantfondsen en -strategieën analyseerde.

De Pure Alpha-strategie van hedgefonds Bridgewater is met bijna 77 miljard aan belegd vermogen in omvang de grootste representant onder de quantfondsen. Het grootste fonds, Pure Alpha 18 percent, staat dit jaar op een rendement van plus 0,16%, en zette in 2016 2,4% in de boeken. De S&P 500 sloot het jaar af met 12% winst en koerst dit jaar bijna 6% hoger.

Hoe doen de quants het in de Hollandse Hedgefund Index?

Het Londense hedgefonds Winton Capital Management doet het niet veel beter met het met tien miljard Amerikaanse dollar gevulde Winton Futures Fund: 1,47% rendement dit jaar en 3% verlies het afgelopen jaar. Sinds de oprichting in 1997 is het gemiddelde jaarrendement echter 12,68%, aldus SocGen.

Quant-strategieën

Ook relatief nieuwe hedgefondsen zoals van bijvoorbeeld AQR Capital Management doen het niet veel beter. Uitzondering op de regel is het Quantitative Investment Management-fonds, goed voor 2 miljard dollar, dat vorig jaar een winst van 16,69% in de boeken zette, en dit jaar op 4,26% staat.

Quant-strategieën zijn goed voor 13% van de wereldwijde inleg in hedgefondsen, tegen 8% in 2011, volgens opgave van Novus. Het onderzoeksbureau nam acht strategieën bij verschillende hedgefondsen onder de loep, en concludeerde dat er sprake is van 17 tot 28% overlap in de aandelen waarin wordt belegd. Dat kan net als in 2007 leiden tot een nieuwe meltdown, waarschuwt Novus voorzichtig. Toen dumpten hedgefondsen massaal dezelfde aandelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen