Nieuws

GMO vindt Amerikaanse aandelen 'nietszeggend' superduur

Alleen in 1929 (voor de grote crash) en in 2000 (voor de dotcom-bubbel barstte) was de waardering van Amerikaanse aandelen hoger dan nu.

De waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt is, op twee momenten na, nog nooit eerder in de geschiedenis zo hoog geweest als nu. De S&P-index lijkt met een 10-jaars-koers-winstverhouding (CAPE of Shiller P/E) van boven de 28 uitzonderlijk duur, zeker ten opzichte van het lange termijn historisch gemiddelde van zestien.

Alleen in 1929, vlak voor de beurskrach die de Grote Depressie inluidde én in 2000, vlak voor het barsten van de technologie-zeepbel op de beurzen, waren aandelen duurder dan vandaag.

Over het algemeen gaan torenhoge aandelenprijzen gepaard met uitbundige markten vol irrationeel gedrag, maar die omstandigheden ontbreken vandaag. Van een klassieke manie lijkt daarom geen sprake. Institutioneel vermogensbeheerder GMO besprak deze ogenschijnlijke tegenstelling op zijn jaarlijkse beleggersconferentie in Amsterdam.

Defensieve posities

“Voor een manie is misschien opwinding nodig, voor het creëren van een zeepbel niet," aldus James Montier van GMO’s assetallocatieteam. Montier liet zien dat er haast ongelooflijke aannames vereist zijn, om te kunnen volhouden dat de waarderingen op de huidige markten 'fair' zijn.

GMO's methode om waarderingen van verschillende beleggingscategorieën te beoordelen, gebaseerd op het idee dat waarderingen na verloop van tijd de neiging hebben terug te keren naar langjarige trends, laat volgens Montier zien dat nu op de middellange termijn veel lagere rendementen kunnen worden verwacht dan gebruikelijk.

Daarom neemt GMO momenteel relatief defensieve posities in binnen de assetallocatieportefeuilles.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie