Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

It's technology, stupid!

Ja, politieke onrust heeft beursimpact, maar technologische veranderingen zijn volgens Paras Anand van Fidelity belangrijker

Dat beleggers oog hebben voor de politieke onrust waar met name Europa mee te maken heeft, is logisch. Maar technologische veranderingen zijn veel belangrijker. Dat schrijft Paras Anand van vermogensbeheerder Fidelity. Hij verbaast zich over de eenzijdige aandacht van analisten en beleggers voor politieke verwikkelingen.

Hij ziet in de politieke beschouwingen een soort wedstrijd. Er is een groep die denkt dat politieke verschuivingen hevige gevolgen zullen hebben voor beurzen en valuta’s. Anderen denken dat het slechts om een achterhoedegevecht gaat. Volgens Anand zijn beide kampen bezig met de verkeerde wedstrijd.

Geen systeemcrisis

De aandacht voor de politieke verwikkelingen wordt volgens Anand vooral gevoed door het feit dat veel analisten uitgaan van de mogelijkheid van een systeemcrisis, dat de crisis in een land over zal waaien naar een ander land.

Anand duikt in de recente geschiedenis. "Als gevolg van de grote schuldenlast van een decennium geleden en de sterke verwevenheid van landen brak in 2008 de kredietcrisis uit. Die ebde lang na. In 2012 was de onzekerheid nog zo groot dat de Griekse problemen grote gevolgen hadden voor de rest van Europa. Intussen is de situatie echter veranderd. Een Grieks vertrek uit de euro zal vandaag de dag minder gevolgen hebben dan in 2012. Veel partijen hebben zich immers gewapend tegen een dergelijk scenario."

Nee, bang voor een grote eurocrisis hoeven beleggers volgens Anand nu niet te zijn. Zij doen er verstandiger aan om andere ontwikkelingen te volgen. Volgens Anand zijn technologische ontwikkelingen in tegenstelling tot politieke gebeurtenissen veel wezenlijker voor de toekomstige winstontwikkeling van bedrijven.

Nieuwe bedrijfsmodellen

De belangrijkste taak van analisten is volgens Anand om de impact van technologie op het ondernemerslandschap te analyseren. Daarbij gaat het er bijvoorbeeld om hoe nieuwe technologie reeds bestaande bedrijfstakken opschudt. Maar belangrijker is het waarschijnlijk nog om te ontdekken waar nieuwe bedrijfsmodellen ontstaan. Zowel in haar snelheid als in haar grenzeloosheid kan technologische ontwikkeling een veel grotere impact hebben op de voorkeuren van consumenten. Voor goede lange termijn kansen is het belangrijker om deze ontwikkelingen in de gaten te houden dan het geobsedeerd volgen van de politieke waan van de dag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente