Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Inflatie verdeelt grote beleggers

Schroders, BNY Mellon en PineBridge zijn sterk verdeeld over de komst van inflatie, en of beleggers zich ertegen moeten indekken.

Afnemende wereldhandel. Oprukkend protectionisme. Valuta’s die uit elkaar beginnen te lopen. De wereldeconomie valt in snel tempo uiteen, terug naar de periode 1929 - 1940: een aantal grote regio’s met sterk uiteenlopende cijfers voor groei, rente en inflatie, en sterk divergerende wisselkoersen. In die omgeving lijkt de inflatie weer te herleven. Moeten beleggers zich daartegen beschermen, en zo ja hoe?

IEXProfs gaat te rade bij Rob Vanden Assem, head of developed markets investment grade fixed income bij PineBridge Investments uit New York, Matthew Michael, product director emerging markets debt & commodities bij Schroders, en Howard Cunningham, beheerder van het BNY Mellon Global Dynamic Bond Fund. Hun antwoorden lopen net zo uiteen als Donald Trump en Angela Merkel.

Vanden Assem bijvoorbeeld gelooft helemaal niet dat de inflatie veel verder zal stijgen. Ja, de grondstoffen stijgen in prijs. Maar dat heeft slechts een tijdelijk overgangseffect op de inflatie, aldus Vanden Assem. Groter is de invloed van renteverhogingen door de Fed. Maar daarvoor is bijna geen ruimte: de publieke en private schulden zouden onbetaalbaar worden (zie grafiek). “De Fed moet heel voorzichtig opereren,” aldus Vanden Assem.

Grondstoffen jagen inflatie op

Michael van Schroders huldigt een diametraal tegenovergestelde visie. “De inflatie is recentelijk fors gestegen en zal dat blijven doen.” Hij somt de redenen op. “Grondstoffen zijn jarenlang veel te goedkoop geweest. Katoen kostte ooit 200 dollarcent per pond. Nu is dat tachtig cent. Ook de gasprijs is veel te laag. Daardoor blijft het aanbod steeds verder achter bij de vraag.”

Michael ziet grondstofprijzen de komende jaren langdurig stijgen. Dan is er het voornemen van president Donald Trump de belastingen te verlagen en tegelijkertijd in infrastructuur te investeren. “Stimuleert de overheid de bestedingen en investeringen, dan gaat de inflatie geheid omhoog.”

Cunningham zit een beetje tussen Michael en Vanden Assem in. “De Amerikaanse inflatie is nu 2,3%. Wij denken dat hij eind dit jaar zal terugzakken naar 1,5%.” De eurozone maakt juist de omgekeerde beweging: van 1,5% inflatie nu naar 2,2% eind dit jaar, denkt Michael. En dan hebben we nog het Verenigd Koninkrijk.

Britse inflatie is voor Britten 

"Wij denken aan een CPI van 3% deze zomer en 4% voor de reële inflatie, geschoond van brandstofprijzen. Als de Britten ook nog loonsverhoging gaan eisen, loopt post-Brexit Engeland een reële kans op stagflatie.” Het enige goede nieuws is dat een (veel) hogere inflatie in het VK nauwelijks invloed zal hebben op het Europese continent, aldus Cunningham. “Britse inflatie treft vooral Britse bedrijven.”

Of en hoe de belegger zich tegen deze inflatietrends moet indekken, verschilt ook van regio tot regio. Cunningham neemt graag de break-even rates als maatstaf: het niveau waarop de kosten van inflatiedekking gelijk zijn aan de inflatie (zie grafiek). “Wij denken dat de Amerikaanse inflatie zijn piek dit jaar al heeft bereikt.”

In de VS was Cunningham nog niet zo lang geleden voor 10% belegd in TIP’s, Treasuries met inflatiedekking, en voor 13% in Amerikaanse floating rate notes. Maar omdat hij de Amerikaanse inflatie ziet stagneren of dalen, net als Vanden Assem, heeft hij zijn TIP’s-holding gereduceerd tot 3,5% van de portefeuille.

Zo lang de inflatie in de eurozone laag blijft, en dat ziet Cunningham voorlopig gebeuren, vindt hij het ‘een beetje vroeg’ om beleggingen in euro’s in te dekken tegen inflatie. “Wij Europeanen zijn de laatsten op aarde die de inflatie zien toenemen. Deels komt dat doordat wij begin 2016 zo’n beroerde start hadden.”

Inflatie

Stel dat de inflatie blijft stijgen. Hoe kunnen beleggers zich daartegen het beste indekken? “Beleg in grondstoffen,” adviseert Matthew Michael van Schroders. “Van oudsher een prima hedge tegen inflatie. En in alles dat illiquide is, en fysiek tastbaar. Goud is altijd goed.”

Maar Michael laat het niet bij deze klassieke wijsheden. Schroders heeft namelijk een Wealth Preservation Strategy, die niet een bepaald rendement belooft, maar beperking van het verlies tot hooguit 5% per jaar (zie grafiek). De strategie belegt zeer flexibel in een breed universum aan effecten. “Je moet nergens bang voor zijn, en heel soepel kunnen switchen tussen vermogenscategorieën.”

De keuze van en verdeling over die categorieën zijn dienovereenkomstig exotisch. As we speak zit Schroders ISF Wealth Preservation voor 9,6% in valuta’s, voor 24,1% in obligaties, inclusief die van landen als Argentinië, Mexico en Rusland, voor 12,8% in aandelen en voor liefst 44,4% in grondstoffen. Michael adviseert Jan de Belegger alles dat niet beweegt te kopen. Hoe minder liquide hoe beter.


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus