Nieuws

Geen rol overheid bij biedingen

Alleen bij overnames van bedrijven die van cruciaal belang zijn voor Nederland is overheidsbemoeienis gerechtvaardigd.

Alleen als de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar is, moet de overheid een overname van een Nederlands bedrijf kunnen blokkeren of er voorwaarden aan stellen. Dat laat Eumedion, de vereniging van Nederlandse institutionele beleggers, weten in haar reactie op het wetsvoorstel om Nederlandse telecombedrijven beter te beschermen tegen overnamepogingen. Aanleiding daarvoor is de mislukte overname van KPN door het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil in 2013.

Het advies valt samen met recente pogingen van buitenlandse partijen om Unilever en AkzoNobel, bedrijven met een lange historie in Nederland, over te nemen. Daarover hebben verschillende politici, onder wie minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, zich publiekelijk afgevraagd of bedrijven niet beter wettelijk beschermd moeten worden tegen vijandige overnames.

Eumedion vindt overheidsbemoeienis alleen noodzakelijk als het gaat om biedingen op bedrijven met een belangrijke nutsfunctie, zoals energie- en waterbedrijven, internet- en telecombedrijven en bepaalde logistieke en transportbedrijven. Bij andere biedingen is geen rol voor de overheid weggelegd doordat bedrijven zichzelf daartegen kunnen beschermen onder het Nederlands vennootschapsrecht, de corporate governancecode en bestaande jurisprudentie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?