Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Impax Asset Management zweert bij echt groen beleggen

De propositie van nichespeler Impax Asset Management is onweerstaanbaar: rendement halen uit groene oplossingen en moeder aarde gezonder maken.

Tussen de fondsreuzen heeft het kleine Impax Asset Management in Londen zijn eigen niche gevonden. Deze minderheidsdeelneming (24,9%) van BNP Paribas Investment Partners en aanbieder van duurzame fondsen werd in 1998 opgericht en heeft inmiddels 6 miljard euro aan belegd vermogen onder beheer en advies.

"Dat klinkt als niet veel geld, maar het wordt de laatste tijd wel snel meer" zo vertelt senior portfoliomanager en co-head aandelen Hubert Aarts (zie foto) van Impax. "Vijf jaar geleden belegden we nog 2 miljard euro. Ik ben met name blij met de recente aandacht van beleggers in de VS. Van de zes miljard, die wij beheren, is een miljard inmiddels van Amerikaanse beleggers."

Misschien dat u nog nooit van Impax heeft gehoord. Dak kan. Maar dat is ook weer niet heel gek, want Impax beheert ook fondsen voor derden. Zo maakt BNP Paribas voor zijn milieufondsen gebruik van Impax. Het Parvast Climate Fund, Parvest Global Environment Fund, Parvest Aqua Fund en Parvest SMaRT Food Fund worden gemanaged door Impax.

Oplossing eerst

In tegenstelling tot veel duurzame fondsen die belegd zijn op basis van het best in class-principe of een zwarte lijst hebben aangelegd, belegt Impax alleen in bedrijven die een directe oplossing aandragen om het milieu te verbeteren. Dat kan een product, dienst of faciliteit zijn, dat bijvoorbeeld helpt energie te besparen, water te reinigen of het voedselafval te verminderen.

En ja, daarnaast moeten bedrijven de bedrijfsvoering op orde hebben om de portefeuille van Impax te halen. Impax ziet daar zelf op toe. Aarts: "Dat kan best betekenen dat we in zee gaan met bedrijven die in het verleden iets fouts hebben gedaan. Vaak zijn dit de bedrijven die vervolgens voor zichzelf de strenste ESG-criteria hebben gesteld. Voor ons is belangrijker dat bedrijven zich in de toekomst dan in het verleden aan de strengste ESG-regels houden."

Voldoet een bedrijf aan de duurzame criteria van Impax, dan is het nog altijd niet zeker dat het een plaatsje in de portefeuille krijgt. "Het aandeel moet aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Ook moet er geen sprake zijn van grote bedrijfsspecifieke risico's. Is een bedrijf afhankelijk van subsidies?," vertelt Aarts.

Groene groeimarkt

Groene bedrijven hebben een hele wereld te winnen. Gelukkig is men zich ervan bewust dat de wereld een aantal milieu-issues heeft die moeten worden opgelost. Volgens Aarts heeft beleggen in groene bedrijven weinig met idealisme te maken maar alles met common sense. "Waarom zouden we nieuwe grondstoffen delven als we alles kunnen recyclen? Waarom zo veel olie uit de grond halen als we veel zuiniger met energie kunnen omgaan?"

Begerige overnamekandidaten

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van de zooi die mensen aan de straat zetten, dat bekend staat als afval, kan nog heel veel nuttigs mee worden gedaan. Aarts: "Van het Europese afval wordt 50%-60% gerecycled en 30%-35% verstookt om elektriciteit op te wekken. Slechts 5% gaat naar de vuilnisbelt."

Veel valt er ook nog te verbteren in de markt van soft commodities, ofwel voedsel. Aarts: "30% tot 40% van wat boeren verbouwen wordt uiteindelijk niet gegeten. Met efficiënte koelsystemen en betere verpakking kan dat percentage omlaag.

Aanjagers groen beleggingsmarkt

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geen Trump slump

Aarts verwacht niet dat de nieuwe conservatieve wind in Washington de bestaande duurzame trend zal afremmen. "Je hoeft niet in climate change te geloven om toch wat aan vervuiling te doen. Bovendien, duurzame oplossingen zijn veelal winstgevende oplossingen. Energie besparen, recyclen, minder voedsel weggooien en water hergebruiken betekent kosten besparen.

Even verderop in China beginnen ze inmiddels ook flink werk te maken van de strijd tegen vervuiling. Het is één van de speerpunten van het laatste vijfjarenplan. Kolencentrales gaan dicht. Elektrisch rijden worden gestiimuleerd. Vervuilende fabrieken mogen niet langer in de buurt van steden staan. Afvalwater wordt binnenkort gereinigd. De strijd tegen vervuiling is een booming business.

Dubbele winst

Hoewel de door Impax beheerde duurzame fondsen van Parvest minstens zo goed rendeerden als niet-duurzame fondsen leveren de fondsen ook nog een andere winst op. Elke cent die Impax belegt draagt bij aan een beter milieu. Ook dat is meegenomen.

Beleggen met impact

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen