Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Willem Middelkoop jaagt op triple A bij CityWire

Beheerder Willem Middelkoop van het Commodity Discovery Fund opent de jacht op een AAA-rating bij CityWire.

In september 2016 ontving Middelkoop voor de eerste keer een A-rating. In december werd deze opgewaardeerd tot AA. Na een minder vierde kwartaal viel in januari van dit jaar de beheerder van het Commodity Discovery Fund terug naar +, maar in maart dit jaar is Middelkoop terug bij A. Hij gaat echter voor het allerhoogste de AAA-rating, aldus oud-RTL Z marktcommentator.

Het Commodity Discovery Fund, dat Middelkoop sinds juli 2008 bestiert, heeft een uitstekend 2016 achter de rug, gelet op brutorendement (+70,11%) en de netto-instroom (>2 miljoen euro). Het totaal beheerde vermogen telt maart dit jaar ruim vijftig miljoen euro, en het aantal participanten is sinds de oprichting in 2008 jaarlijks gestegen, ook in jaren dat rendementen negatief waren.

De rendementen zijn over langere periodes genomen volatiel. In de vijf jaar voorafgaand aan 2016 zijn de jaarrendementen telkens negatief geweest, parallel aan de ingezakte grondstoffenmarkt. In 2009 en 2010 reikten deze in beide jaren bijna tot een plus van bijna 90%. Het totaalrendement sinds de oprichting bedraagt daardoor 8,2%. Dit jaar staat de teller op plus 17,50%.

Vermogende Nederlanders

 “Onze peers hebben vrijwel alle netto-uitstroom gehad in de afgelopen jaren. Maar wij hebben geen institutioneel geld, alleen retailgeld van vermogende Nederlanders. Tegen hen heb ik altijd gezegd: dit zijn de jaren dat je moet kopen. Toen na 2013 de goudprijs heel ver weg zakte, noemde ik dat een life time opportunity. Na de wijziging in ons team begin 2016 hebben we onze strategie aangepast en daar plukken we nu de vruchten van.”

Het Commodity Discovery Fund maakt deel uit van de Hollandse Hedgefund Index van IEXProfs en rekent zijn participanten – zo’n 600 vermogende particulieren – de klassieke hedgefondsfee: 2% beheervergoeding en 20% performance fee. Die vergoeding gaat omlaag zodra het fonds de kaap van honderd miljoen euro heeft genomen, zegt Middelkoop. “Ik verwacht dat dat over twee of drie jaar het geval is. Die discussie over fees speelt zich vooral af in de professionele beleggingswereld, ik merk er niet veel van.”

Middelkoop focust sterk op Canadese mijnbouwers en exploratiebedrijven en meerdere grondstoffen zoals goud, uranium, nikkel, kolen, gas, olie en zeldzame aardmetalen. Hij voorziet gouden jaren voor de beleggingscategorie. “De grondstoffenindex CRB-index is nog nauwelijks losgekomen van de bodem. Wij krijgen sterke jaren richting 2020, en daarna gaan de fysieke tekorten pas echt tellen.”

CityWire-ratings voor maart

Nederlandse fondshuizen Nederlandse fondshuizen komen er bekaaid af bij de CityWire-ratings voor maart. Het enige huis in de lijst is het Haagse NN IP. Fondsbeheerder Ecaterina Biris krijgt een plus voor het NN International Czech Equity-fonds.

JP Morgan Asset Management is met twee van de zes managers hofleverancier voor de lijst beheerders die voor het eerst de hoogste AAA-rating ontvangen. Het gaat om Chang Qi Ong van het JPM Asean Equity fonds en Hugo Alexander van het JPM Global Socially Responsible-fonds.

Minder dan een kwart van de 15.000 actieve fondsbeheerders in 41 landen en meer dan 240 beleggingscategorieën waarvan CityWire prestaties bijhoudt, ontvangt een rating. Het zijn degenen die ‘echt waarde toevoegen’. Het oordeel is gebaseerd op de informatieratio, een meting voor het risico gecorrigeerd rendement van een belegging, en houdt in dat de fondsmanager het gedurende drie jaar op rij beter heeft gedaan dan de benchmark.

De ratings kennen de volgende onderverdeling:

  • AAA-rating: de 10% best presterende fondsmanagers
  • AA-rating: de 20% daarna best presterende fondsmanagers
  • A: de 30% daarna best presterende fondsmanagers
  • +: de resterende 40% beter dan de benchmark presterende fondsmanagers


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

IEXFonds 40