Nieuws

Hard times voor de City

De plannen van banken om banen te verplaatsen vanuit Londen naar andere EU-steden worden steeds concreter.

Het vertrek van duizenden bankiers uit Londen komt steeds dichterbij nu de Britse premier Theresa May op het punt staat de onderhandelingen te beginnen met Brussel over een Brexit. Dit blijkt uit een onderzoek van Bloomberg onder meerdere banken en verzekeraars.

Tot de banken die een verhuizing plannen behoren volgens Bloomberg onder andere Deutsche Bank, UBS, Bank of America, Standard Chartered, Barclays, Citigroup en Goldman Sachs.

Honderden

Richard Gnodde, CEO van Goldman Sachs International, bevestigde tegenover televisiezender CBNC dat het bij hun om zeker honderden banen gaat die de komende 18 maanden woren verplaatst.

Dat betekent volgens Gnodde overigens niet dat er per se netto ook zoveel banen verloren zullen gaan in Londen. Er zullen volgens Gnodde in Londen namelijk ook andere banen bijkomen.

Paspoortrechten 

De reden voor het vertrek is duidelijk. De onderhandelingen over de Brexit beginnen eind deze maand en het heeft er alle schijn van dat die niet eenvoudig zullen worden.

Veel banken gaan ervan uit dat het uiteindelijk komt tot een zogenoemde hard Brexit, waarbij banken het recht verliezen om hun diensten vrij aan te bieden vanuit Londen aan partijen in de EU - de zogenoemde paspoortrechten. In dat geval zit er niks anders op dan verhuizen, anders gaan er klanten verloren. 

Hoeveel banen Londen precies zal verliezen blijft overigens nog altijd erg onzeker, omdat de meeste banken geen exacte getallen willen noemen. De schattingen beginnen bij 4000 banen.

Ook waar de banen naartoe verhuizen is nog onduidelijk. De beste kaarten zijn in handen van Dublin en Frankfurt, maar ook Amsterdam wordt af en toe genoemd als alternatief voor Londen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?