Nieuws

Van America first naar America last

Volgens BNY Newton gaat het America first-beleid van Trump de VS nog lelijk opbreken. Analisten, open uw ogen.

Het heeft er volgens de beleggingsboetiek BNY Newton veel van weg dat president Trump van dag tot dag leeft. Zijn retoriek over America first, ook tijdens de inaugeratie veelvuldig uitgesproken, onderstreept zijn protectionistische houding, al is er nog veel onduidelijk over zijn beleid.

"De dreiging van het instellen van een border adjustment tax (BAT) die de import van goederen duurder maakt, lijkt reëel en kan negatief uitpakken voor exporteurs over de hele wereld. Maar het is vooral gevaarlijk voor de Amerikaanse economie, waarschuwt Rob Marshall-Lee, fondsbeheerder van het Global Emerging Markets Fund bij Newton, een boutique van BNY Mellon."

Hoezo? "Omdat de kosten van importgoederen stijgen en er per saldo minder overblijft voor consumer services, wat toch de levensader van de Amerikaanse economie is." Volgens Newton steken veel analisten nog altijd hun kop in het zand.

Slecht beleid

Marshall-Lee ziet ook weinig in de goede bedoelingen van de grote Amerikaanse bedrijven om hun fabrieken terug te halen naar de States. Holle frasen. Praten voor de bühne. "Een techbedrijf kondigt bijvoorbeeld aan 150 miljoen dollar te investeren in een Amerikaanse fabriek, maar zwijgt over de miljarden die in de productieketen in China worden gestoken. De productieketens worden niet teruggebracht naar de VS, tenzij er grote economische voordelen aan verbonden worden. En wat wel naar de VS wordt gehaald, zal sterk geautomatiseerd geproduceerd worden gezien de veel hogere arbeidskosten in de VS" 

Nee, volgens Marshall-Lee zal de opleving van het aantal productiebanen lelijk tegenvallen. "Er zijn slechts 7 miljoen productiebanen op meer dan 100 miljoen niet-productiebanen. Hoe bewonderenswaardig het ook is om de economische vooruitzichten van de rust belt (waar Trump veel kiezers heeft) nieuw leven in te blazen, de 100 miljoen niet-productiebanen zijn veel belangrijker voor de Amerikaanse economie."

Marshall-Lee vreest dat de investeringen in het beschermen en laten groeien van deze relatief dure productiebanen ten koste gaan van investeringen in de dienstensector. "De geschiedenis laat zien dat protectionisme niet leidt tot hogere productiviteit. De importheffing, die Obama invoerde op autobanden uit China, om 2000 Amerikaanse banen en 75 miljoen dollar aan loon te beschermen, zadelde de Amerikaanse consument met 1 miljard dollar hogere (autoband)kosten op."

Dan maar India

Voor zijn eigen fonds gaat Marshall-Lee voor zeker. Om geen last te hebben van Amerikaanse importheffingen kiest hij voor een lage blootstelling aan export-georiënteerde economieën. Hij geeft de voorkeur aan de Indiase consumentensector, die redelijk gevrijwaard lijkt te blijven van protectionistische tendensen in de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus