Nieuws

Waarde-aandelen houden waarde

Waarde-aandelen bieden ook de aankomende tijd prima kansen, schrijft fondsbeheerder Marin Skanberg van Schroders.

Waarde-aandelen hebben het afgelopen jaar een aantrekkelijk rendement laten zien. Nee, dat is geen reden om ze te verkopen. Dat is het advies van Marin Skanberg, fondsbeheerder European equities bij vermogensbeheerder Schroders. Hij schrijft dit in een bijdrage aan TalkingPoint Schroders.

Waarde-aandelen hebben in de tweede helft van 2016 goed gepresteerd. Dat was volgens Skanberg een gevolg van het feit dat beleggers groei-aandelen inwisselden voor waarde-aandelen en andere aandelen waar meer risico aan vast zitten.

 

Bankenrally

"Dit proces werd nog versterkt door de Amerikaanse verkiezingen. Deze hadden onder andere tot gevolg dat de rendementen van obligaties stegen. Een belangrijk deel van de betere rendementen voor waarde-aandelen is het gevolg van een rally in aandelen voor banken.

Banken profiteren van de hogere renteverwachtingen in de markt. De lage en zelfs negatieve rente uit de voorgaande periode zette het verdienmodel van banken op de kop. De hogere koersen van bankaandelen zorgden er ook voor dat Europese aandelen relatief goed presteerden. Met 19% is de weging van de financiële sector nu eenmaal hoog in de MSCI EMU-index.

Onterechte afstraffing

Skanberg besteedt tevens aandacht aan de Italiaanse aandelenmarkt. Deze stond onder druk vanwege de politieke onrust als gevolg van een referendum over de toekomst van het land in december afgelopen jaar. Skanberg wijst er echter op dat veel van de multinationals die hard geraakt zijn het leeuwendeel van hun inkomsten uit het buitenland halen.

Hij vermoedt dat iets vergelijkbaars relevant kan zijn bij komende verkiezingen in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. De koersen van bedrijven met wereldwijde activiteiten kunnen relatief hard worden geraakt door de plaatselijke onrust. Dat biedt mogelijkheden voor stockpickers.

 

Wel spreiden

Skanberg denkt dat waarde-aandelen ook de komende tijd nog aantrekkelijk zullen blijven. In de financiële sector zijn de kwalitatief hoogstaande banken nog altijd aantrekkelijk.

Wel wijst hij erop dat het vertrouwen in de economische groei inmiddels zo breed gedeeld wordt dat de kans op teleurstellingen groter wordt. Hij pleit er dan ook voor bepaalde groei-aandelen, vooral in de it-hoek, niet te vergeten. Een gebalanceerde portefeuille waarin aandacht is voor zowel waarde-aandelen als groei-aandelen, als ook kwalitatief hoogstaande aandelen is in de ogen van Skanberg het meest aantrekkelijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Beleggen in 2018