Nieuws

Millennials willen robo-advies

Vermogensbeheerders opgelet! Millennials willen geautomatiseerd advies op maat met een flinke dosis duurzaamheid.

Millennials (geboren tussen 1980 en 2000) krijgen de komende tijd steeds meer invloed op het beleid van vermogensbeheerders. Technologie wordt daardoor belangrijker. Dat blijkt uit een blog van Rebecca Fender voor de website van het CFA-Institute, een organisatie van Amerikaanse analisten.

CFA-Institute heeft een (niet-wetenschappelijk onderbouwd) onderzoek gedaan naar de verwachtingen van millennials van vermogensbeheer. Daaruit blijkt dat de kennis en vertrouwdheid van deze generatie met virtuele communicatie ertoe leidt dat de beleggingsadviseur anders moet adviseren. Dat biedt mogelijkheden voor zowel robo-adviseurs, als ook meer op het individu toegesneden advies.

Er zijn ongeveer 83 miljoen millennials in de Verenigde Staten. Dat is meer dan een kwart van de Amerikaanse bevolking, inmiddels meer dan de babyboomers. Ze zijn gezamenlijk goed voor een vrij beschikbaar vermogen van 7000 miljard dollar.

Pensioen op maat

Naast de voorliefde voor technologie kijken millennials ook op een heel andere manier aan tegen hun eigen pensioen dan vorige generaties. Ze hebben veel minder vertrouwen in een goed pensioen en rekenen erop dat ze nog tot hoge leeftijd blijven doorwerken. Dat heeft grote invloed op hun beleggingsbedrag.

Met een totale omvang van 40.000 miljard dollar is de pensioensector op dit moment een flink bestanddeel van de beleggingsindustrie. De combinatie van de vertrouwdheid met technologische mogelijkheden en een andere kijk op het pensioen betekent dat het vermogensbeheer steeds meer zal worden geïndividualiseerd.

Pensioenfondsen zullen op zoek moeten naar manieren om de belangen van deze groep te blijven behartigen en aan hun steeds persoonlijker wensen te blijven voldoen, zo luidt de conclusie van Fender.

Meer duurzaamheid graag

Uit de enquete blijkt ook dat millennials meer aandacht hebben voor ethisch beleggen dan voorgaande generaties. 13% van de respondenten verwacht dat dit voor de belangrijkste verandering in de sector zal zorgen.

Een flink deel van de respondenten (18%) denkt dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de invloed van de groep zal zijn. Veel Millennials zijn nog financieel afhankelijk van hun ouders. Misschien is het goed om te wachten tot het moment dat ze substantieel gaan sparen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen