Nieuws

Actief belegt meer in passief

Beleggingsfondsen zullen meer gaan beleggen in ETF’s om kosten te besparen. Met die draai is 2.000 tot 3.000 miljard dollar gemoeid.

Beleggingsfondsen zullen meer gaan beleggen in ETF’s om kosten te besparen. Met die draai is 2.000 tot 3.000 miljard dollar gemoeid.

Door de populariteit van indexbeleggen staan beheervergoedingen van actief beheerde beleggingsfondsen onder zware druk. Daardoor zullen deze fondsen flink gaan beleggen in ETF’s, zo schrijven Morgan Stanley en consultancybureau Oliver Wyman in een groot onderzoek naar de toekomst van de financiële sector.

Door die draai naar passief kan het belegd vermogen in ETF’s toenemen met 2.000 tot 3.000 miljard dollar. Nu hebben actief beheerde fondsen 500 miljard dollar belegd in ETF’s.

Dalende beheerkosten

Beheerkosten kunnen in 2017 met een derde krimpen, verwachten Morgan Stanley en Oliver Wyman. Die trend dwingt actieve managers om het mes in de kosten te zetten, en daarbij komen goedkope ETF’s zeer van pas. Beleggen in deze passieve instrumenten maakt tijd vrij bij actieve beheerders om te focussen om ‘meer complexere alternatieve beleggingen’, aldus het onderzoek.

"Asset allocators zoals outsourced chief investment officers (OCIO) en Wealth Managers zullen een groot deel van deze draai naar ETF’s voor rekening nemen. Ze gebruiken zeer goedkope ETF’s voor hun bèta-exposure, waardoor ze meer resources overhebben voor de zoektocht naar high conviction-managers of complexere alternatieve beleggingen.”

Het beleggen in ETF’s als integraal onderdeel van actief fondsbeheer kan in potentie een enorme geldstroom opwekken naar passief. Beleggen in ETF’s in plaats van individuele aandelen, zoals nu gebeurt, levert een kostenvoordeel op van vijf tot acht basispunten voor large- en midcaps, rekenen Morgan Stanley en Oliver Wyman voor.

“Omdat vermogensbeheerders op zoek zijn naar manieren om performance te leveren tegen lagere kosten zullen actief beheerde fondsen een van de grootste beleggers worden in ETF’s.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40