Nieuws

Idee Italiaanse exit euro slaat aan

Een meerderheid van de Italiaanse bevolking is nog voorstander van de euro. Maar de kritiek op de eenheidsmunt groeit.

Een meerderheid van de Italiaanse bevolking is nog voorstander van de euro. Maar de kritiek op de eenheidsmunt groeit, aldus de Financial Times.

Het blijkt dat in politieke en academische kringen steeds openlijker wordt gespeculeerd op een vertrek uit de euro. Zo pleit Alberto Bagnai, hoogleraar aan de universiteit van Pescara, voor een geleidelijk vertrek uit de eurozone.

“Het zal zonder twijfel kostbaar zijn. Maar het alternatief, de aanhoudende recessie in Europa, is kostbaarder.”

Italië wordt opgekocht

Het geluid van Bagnai is niet nieuw. Tot voor kort was hij een eenling in Italiaanse academische kringen. “Ik zeg dit nu al zeven jaar. Maar geleidelijk aan wordt het standpunt ook door anderen overgenomen. Italië is gewond en wordt beetje bij beetje opgekocht door de supermachten Duitsland en Frankrijk.”

Het beleid van de regeringspartij PD, een centrum-linkse partij, is nog altijd duidelijk euro-gezind. Minister van Financiën Carlo Padoan krijgt de rillingen op zijn rug als er over een vertrek uit de eurozone wordt gesproken.

Hij denkt dat het tot een enorme devaluatie van de nieuwe Italiaanse munt zal leiden. Dit zal zorgen voor geldontawaarding en een aanslag betekenen op de reële inkomens van werknemers.

Uitstappen nu te duur

Bagnai wuift de bezwaren weg. Hij denkt wel dat er inflatie zal ontstaan, maar dat is nog altijd een beter alternatief dan de massale werkloosheid die er op dit moment bestaat. Geen inkomen is minder aantrekkelijk dan een lager inkomen, stelt de Italiaanse hoogleraar.

Een recent rapport van Mediobanca concludeert dat het tot voorkort beter mogelijk was geweest om de euro te verlaten. Inmiddels is de structuur van de Italiaanse schuld echter zodanig veranderd dat de stap aanzienlijk kostbaarder is.

Het rapport wordt echter gezien als een steun in de rug van de eurosceptici. Ze zien het rapport als een bevestiging dat het onderwerp serieus wordt genomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus