Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Herbalanceren is de oplossing

David Schofield van Intech over beter presteren dan de markt tegen een lager risico.

Een portefeuille aandelen die altijd een rendement haalt van van 4 tot 5 procent per jaar gekoppeld aan een gelijke volatiliteit. Kan dat wel? Want beurzen bewegen inmers niet alleen omhoog maar ook omlaag. De volatiliteit van aandelen beweegt tussen 18 en 20 procent.

‘Ja, wij denken wij dat het kan’, zegt David Schofield, de Britse President International van het Amerikaanse beleggingshuis Intech. Sterker nog, Intech heeft al een Europese institutionele belegger gevonden die dat ook denkt. Schofield wil niet zeggen welke. ‘Maar het is geen proefballon. Wij hebben een regulier mandaat gekregen voor meer dan honderd miljoen dollar.’

Nog maar vijftien jaar geleden beheerde Intech niet één dollar buiten de VS. Nu is dat twintig miljard dollar, op een totaal van vijftig, waarvan zes miljard in Europa. ‘Onze eerste niet-Amerikaanse klant was een Nederlands pensioenfonds, in 2003’, vertelt Schofield. Weer zegt hij niet welke.

Minder risico

Intech’s totaal beheerde vermogen is één procent van de vijf biljoen dollar die de grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, beheert Maar de firma heeft een illustere ontstaansgeschiedenis. Intech is in 1987 opgericht door Bob Fernholz, uitvinder van de stochastische portefeuille theorie. Grof gezegd komt die erop neer dat de belegger de markt kan verslaan zonder zijn risico te verhogen.

Schofield: ‘In 1982, toen Fernholz zijn theorie eindelijk gepubliceerd kreeg, was dat een revolutionaire gedachte.’ De markt verslaan, aldus Fernholz, doe je niet door de beste aandelen te picken, of de beste sectoren of regio’s. Dat doe je door aandelen te selecteren op volatiliteit om de portefeuille vervolgens regelmatig te herbalanceren.

Fernholz borduurde voort op de ideeën van Nobelprijswinnaar Harry Markovitz, uitvinder van de efficiënte of moderne portefeuille theorie uit 1952. Het essentiële inzicht van deze theorie was dat je het rendement van een portefeuille kunt maximaliseren zonder het risico te verhogen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor equal weighting in plaats van market cap weighting. Alleen weten ze bij Intech vrij aannemelijk te maken dat de extra rendementen van equally weighted portefeuilles niet voortkomen uit die afwijkende weging, maar uit de herbalancering.

Het succes van Intech

Eén strategie

Zeer regelmatige herbalancering – ‘wij doen dat ongeveer iedere zes dagen’, zegt Schofield – zorgt voor extra rendement, uitsluitend door aan- en verkopen. Ook Fernholz en Intech abstraheren van individuele titels en hun fundamentals. ‘Wij selecteren individuele aandelen alleen op hun volatiliteit’, aldus Schofield. ‘Die mag niet te hoog zijn, maar zeker ook niet te laag.’

Het mooie van rebalancing à la Intech is, dat die tendeert naar het aloude beleggersadagium dat bijna geen belegger ook daadwerkelijk naleeft: buy low, sell high. ‘Het is niet als jagen op groot wild’, zegt Schofield. ‘Het lijkt meer op landbouw op industriële schaal.’

Nog altijd beheert Intech 95 procent van zijn assets under management voor institutionele beleggers. ‘Maar wij hebben ook een breed aanbod aan beleggingsfondsen, en die groeien hard.’ Al deze fondsen beleggen volgens een low volatility-strategie, de voorloper van absolute return à la Intech.


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus