Nieuws

Performance maakt salaris niet

De beloning van fondsmanagers hangt niet zozeer af van hun prestaties als wel de omvang van hun beleggingsfonds.

De beloning van fondsmanagers hangt niet zozeer af van hun prestaties als wel de omvang van hun beleggingsfonds.

Dat blijkt uit onderzoek naar de beloningen van 529 fondsmanagers in Zweden, waarbij hun belastingaangifte, de omvang van hun fondsen en de rendementen van die fondsen met elkaar werden vergeleken.

Er is een sterke relatie tussen het totale vermogen belegd in een fonds en de hoogte van de beloning van een fondsmanager. Hoe meer instroom hoe hoger de beloning zal zijn van de beheerder. De relatie tussen goede rendementen en de beloning is veel zwakker. In het geval van betere prestaties dan de benchmark stijgt de beloning tien keer minder harder hard dan als het fonds in omvang groeit.

“Over het algemeen is de relatie tussen salaris en performance verrassend zwak en is de relatie tussen beloningsbeleid en de omvang van het fonds sterk, afgezet tegen de beheervergoedingen,” schrijven Markus Ibert van Stockholm School of Economics, Ron Kaniel van Rochester University, Stijn Van Nieuwerburgh van New York University en Roine Vestman of Stockholm University.

Vooral beloond voor instroom 

De wetenschappers concluderen dat de belangen van aandeelhouders van fondshuizen en fondsmanagers beter gestroomlijnd zijn dan tussen van beleggers in fondsen en de beheerders van die fondsen. Fondsmanagers worden vooral beloond voor instroom die op zijn beurt de omzet- en winstcijfers van fondshuizen positief beïnvloeden.

De wetenschappers ontdekten verder dat winstgevende fondshuizen hogere salarissen betalen, en die ook eerder koppelen aan goede fondsprestaties. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus