Nieuws

En nu door naar Frankrijk

Het populisme heeft niet gezegevierd bij de Nederlandse verkiezingen. Beleggers reageren opgelucht.

De 1% gewicht die Nederland in de schaal van de wereldeconomie legt, stel weinig voor; toch waren alle ogen woensdag gericht op ons land. De verkiezingen werden gezien als een sleuteltest voor het populistische sentiment ten aanzien van de Europese Unie. De vrees voor een populistisch domino-effect in Europa was groot bij stevige winst van de Partij voor de Vrijheid (PVV).

“Als Geert Wilders en de PVV als grootste partij uit de verkiezingen komen, krijgt Europa een duidelijk signaal en nemen mogelijk de kansen toe voor Marine Le Pen in Frankrijk,” vatte Antoine Lesne, hoofd ETF Strategy & Research EMEA bij State Street in aanloop naar de verkiezingen het sentiment samen.

‘Europa’s extreemrechtse populisten zakken voor test,’ kopte CNN een dag na de verkiezingen. Die opgeluchte toon laten veel buitenlandse media horen. De Duitse krant Die Welt noemt Rutte ‘de held van Europa’. The Guardian wijst Jesse Klaver aan als grote winnaar van de verkiezingen. Groen Links is voor het eerst in de geschiedenis de grootste linkse partij in Nederland. 

Nederland en de financiële markten

Ons land heeft de financiële markten een dag in zijn greep gehad. Terwijl Nederlanders naar de stembus gingen, liep de goudprijs op. Dat is opvallend, vanwege de omgekeerde relatie tussen de goudprijs en de reële rente. Woensdag was ook de dag dat de Federal Reserve (Fed) de rente met een kwart procent verhoogde. Toch zochten beleggers de veilige havens op in afwachting van de uitkomst in Nederland.

Net uitslag van #TK17 besproken met klanten & pers: populisme halt toegeroepen, deken politieke onzekerheid valt weg, goed voor EU aandelen

— Roelof Salomons (@RoelofSalomons) 16 maart 2017

“Deze marktvriendelijke uitslag vermindert de staartrisico's van een populistische opmars,” schrijft strateeg Viraj Patel van ING Bank. Hij krijgt op Twitter onder andere bijval van Martin Endlun, hoofdanalist van Nordea, die de uitslag van de Nederlandse verkiezingen goed nieuws vindt voor de euro en de aantrekkelijkheid van Marine Le Pen in Frankrijk voor kiezers zal verminderen. Ook Valentin Marinoc, valutastrateeg van Crédit Agricole, noemt het een positieve uitslag voor de euro.

Lukas Daalder, beleggingsstrateeg bij Robeco, noemt de resultaten veel beter dan waar mensen voor vreesden. “Het beinvloedt het sentiment in financiele markten positief. Spreads van Europese obligaties klinken in en de euro stijgt. De impact moet echter niet overdreven worden: de renteverhoging van de Fed gisteren is de meest dominante factor geweest voor de financiele markten.”

Dutch elections kicked off a busy political agenda. But what if the political risk premium was removed? https://t.co/KZ5985S5OS

— Candriam (@candriam) 16 maart 2017

Opluchtingsrally

Analisten verwachten een opluchtingsrally, gevoed door zowel Nederland als de Fed, die ondanks de renteverhoging geen agressieve taal laat horen. De euro heeft een voorschot genomen en loopt op. De spread tussen Frans en Duits schatkistpapier verkrapt omdat de obligatiemarkt opgelucht adem haalt, en de pan-Europese STOXX 600 is vanochtend 0,4% hoger geopend.

Het lijkt erop dat de aandacht alweer is verplaatst naar de nieuwe grootste haai achter de boot: Frankrijk, waar 23 april de eerste stemronde voor de presidentsverkiezingen plaatsvindt. Marine Le Pen heeft nog niet gereageerd op de verkiezingsuitslag. De kans dat zij de presidentsverkiezingen wint, wordt momenteel op 29% geschat, tegen 35% op 24 februari. Volgens Cornelissen moet behalve Frankrijk ook Italie niet worden uitgevlakt, waar ook dit jaar waarschijnlijk verkiezingen plaatsvinden en de populistische Vijf Sterren-beweging Five Star op de kop ligt in de opiniepeilingen.

Bond #yields down globally after dovish #Fed and #DutchElection result. pic.twitter.com/rf98QfzcaP

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus