Nieuws

Wall Street meet met twee maten

In de Verenigde Staten worden vrouwen van financiële instellingen zwaarder gestraft als ze een misstap hebben begaan dan mannen.

In de Verenigde Staten worden vrouwen van financiële instellingen veel zwaarder gestraft als ze een misstap hebben begaan dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van drie hoogleraren van drie verschillende universiteiten gepubliceerd door Bloomberg.

De onderzoekers namen1,2 miljoen medewerkers van financiële instellingen onder de loep die de afgelopen tien jaar op een of andere manier tegen de lamp liepen. En de resultaten liegen er niet om.

Wangedrag

Mannelijke financieel adviseurs blijken drie keer zo vaak te worden gepakt voor serieus wangedrag, met meer dan 9% van hen die wel eens over de schreef ging. Bij vrouwen lag dat percentage op 3%.

"Nadat dit was ontdekt hadden vrouwen 20% meer kans hun baan te verliezen dan mannen," zo schrijven de onderzoekers. En bij het zoeken naar een nieuwe baan hebben ze ook nog eens 30% minder kans van slagen.

Zwaardere delicten

Nou zou je kunnen denken dat vrouwen misschien de zwaardere delicten plegen, maar dat is ook niet zo. Integendeel. De kosten die banken en andere financiële instellingen moesten maken om voor mannelijk wangedrag te vergoeden, lagen gemiddeld 20% hoger dan bij mannen.

Dat het hier dus met twee maten wordt gemeten, blijkt volgens de onderzoekers ook uit het feit dat daar waar vrouwen aan de top zitten mannen en vrouwen meer gelijk worden behandeld dan daar waar mannen de scepter zwaaien.

Foute meisjes

"Ik ben niet verbaasd over dit onderzoek," zegt Pamela Sandy, voorzitter van de Financial Planning Association, in een reactie tegen Bloomberg. Mannen worden volgens haar vaak beschreven als 'aggressief' of 'gedreven' als ze iets fout hebben gedaan, terwijl vrouwen worden weggezet als 'foute meisjes'. Sandy: "Van vrouwen wordt een hogere standaard verwacht".

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen vaker door hun werkgever worden aageklaagd, terwijl bij mannen er vaak eerst een rechter aan te pas moet komen.

Wells Fargo

Over het geheel genomen is het beeld ten aanzien van wangedrag ook weinig fraai. De onderzoekers beweren dat 7% van de Amerikaanse financieel adviseurs wel eens tegen de lamp is gelopen. Wells Fargo zou bij de discriminatie van vrouwen de kroon spannen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus