Nieuws

Energie-obligaties in gevarenzone

Als de daling van de olieprijs doorzet kan een crash op de Amerikaanse markt voor energie-obligaties niet uitblijven.

De kredietverlening aan Amerikaanse energiebedrijven bevindt zich op een gevaarlijk punt. Voorlopig is de risicotoeslag voor leningen aan Amerikaanse schalieproducenten nog klein, maar als de olieprijs zijn trend naar beneden voortzet dan kan dat voor een dramatische stijging van de rente zorgen.

Dit zegt David Riley, hoofd kredietanalyse bij vermogensbeheerder BlueBay Asset Management.  Volgens Riley gaat de markt er nu nog vanuit dat de daling van de olieprijs slechts tijdelijk is.

Termijncontracten geven aan dat handelaren voor eind dit jaar uitgaan van 55 dollar per vat West Texas Intermediate (WTI). Nu ligt de prijs voor een vat WTI-olie net iets boven 48 dollar.

Break-evenpunt 50 dollar

Dat is onder het kritische punt van 50 dollar voor schalieproducenten in de VS. Dit is het zogenoemde break even-punt voor veel producenten. Met andere woorden hoe langer de olieprijs onder 50 dollar ligt, des te meer moeten de Amerikaanse schalieproducenten interen op hun reserves.

Er komt een moment dat kredietverleners dat te gortig wordt en dan wordt het volgens Riley ugly. Meer efficiency en kostenbesparingen brengen volgens Riley geen verlichting.

Volgens hem hebben de Amerikaanse producenten het afgelopen jaar een enorme slag gemaakt in efficiency, maar zijn ze nu aan grenzen gekomen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen