Nieuws

Koers bepaalt aandelenadvies

De koers van een aandeel volgt niet het advies van de analist maar de analist volgt de koers, stelt Eric Cinnamond.

Analisten stellen koersdoelen op om beleggers een idee te geven welke richting aan aandeel zal kiezen. In de praktijk blijkt het andersom. De koers volgt niet het advies van de analist, maar de analist volgt in zijn advies de koers.

Dit schrijft beleggingsadviseur Eric Cinnamond op zijn eigen weblog ericcinnamond.com. Hij zegt, dat hij een glimlach niet kon onderdrukken als hij de koersgrafieken van aandelen ziet met daarnaast de koersdoelen van analisten. Die bewegen vrolijk mee. 

Houdt rekening met volatiliteit

Dat een koersdoel van weinig waarde is, komt volgens Cinnamond omdat veel analisten hun koersdoel baseren op de verwachte winst van het aanomende jaar. "Ze houden rekening met een bepaalde waardering van het bedrijf, bijvoorbeeld 20x de winst, becijferen de verwachte winst van volgend jaar en voilà, daar is het koersdoel."

In werkelijkheid is de waarde van een bedrijf volgens hem veel complexer. "De werkelijke waarde wordt gevormd door de contante waarde van vele jaren van onzekere winsten. Zeker voor bedrijven met een door de conjunctuur gestuurde inkomstenstroom is het onmogelijk om de waarde te bepalen op basis van de verwachte winst van enkel het komende jaar.

Analisten doen er dan ook goed aan de volatiliteit van een aandeel in acht te nemen. Zeker als het gaat om bedrijven met een schommelende inkomstenstroom. De onderliggende waarde van bedrijven is veel minder conjunctuurgevoelig dan de aandelenkoers, aldus Cinnamond wiens weblog hij niet voor niets Absolute Return Investing with Eric Cinnamond heeft genoemd.

Eigen mening eerst

Cinnamond roept analisten ook op om hun advies  niet van kwartaal tot kwartaal bij te stellen. "De onderliggende waarde van een groter volwassen bedrijf schommelt nu eenmaal niet zo sterk."

Analisten moeten ook niet schrikken als een aandeel op een gegeven moment boven het eigen koersdoel noteert. "Daar is niet bijzonders aan." Verder geldt voor Cinnamond wat in zijn ogen voor alle analisten zou moeten gelden. "Ik wil zelf kunnen inschatten wat de meest betrouwbare waarde van een bedrijf is en dit niet door Wall Street laten voorschrijven."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus