Nieuws

Pimco mijdt Europese schuld

Omdat de ECB de beleidsgrenzen heeft bereikt, vreest Pimco een nieuwe eurocrisis.

Anti-euro-partijen roeren zich bij Europese verkiezingen dit jaar. Toch is de kans op het inklappen van de euro klein. Dat schrijft belegingsstrateeg Andrew Bosomworth van vermogensbeheerder Pimco in een recent rapport aan klanten.

Bosomworth ziet het gewoon niet gebeuren dat een van de populistische anti-euro partijen in Nederland, Frankrijk en Duitsland ook daadwerkelijk regeringsverantwoordelijkheid krijgt. "Aan de andere kant, de politieke onrust die dit soort partijen desondanks veroorzaken, maakt de kans klein dat de ECB haar stimuleringsbeleid versneld zal afbouwen.

Bosomworth rekent erop dat het huidige opkoopprogramma van de ECB – vanaf april maandelijks € 60 miljard – tot het eind van het jaar zal worden gehandhaafd. Daarna zal het snel worden afgebouwd om in de juni van 2018 te worden opgeheven. Pimco verwacht dat de ECB de rente pas zal gaan verhogen tegen het einde van 2019.

Geen extra ruimte

Het afbouwen van het opkoopprogramma is mede noodzakelijk omdat de ECB in de loop van volgend jaar de grenzen van z'n beleid zal bereiken. De ECB heeft immers gezegd dat het niet meer dan 33% van de uitstaande obligaties van een bepaald land of bedrijf wil opkopen.

De ECB heeft de mogelijkheid om de grens te verhogen, maar Bosomworth acht de kans daarop klein. Het betekent wel dat de ECB na volgend jaar weinig mogelijkheden meer heeft om nationale overheden te helpen als er een nieuwe eurocrisis ontstaat. Het opkopen van overheidsobligaties is dan niet meer mogelijk. De ECB zou in een dergelijke situatie obligaties van bijvoorbeeld banken kunnen gaan kopen, maar dit is volgens Bosomworth waarschijnlijk onvoldoende om een escalering van de crisis te voorkomen.

De geringe manoeuvreerruimte van de ECB bij een eventuele volgende crisis is de belangrijkste reden voor Pimco om terughoudend te zijn rond investeringen in de eurozone. Dat geld met name voor obligaties van landen die zich in de periferie van de eurozone bevinden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen