Nieuws

Noors oliefonds weert oliebedrijven

Zelfhaat? Het grote Noorse staatsfonds, dat zijn geld haalde uit de verkoop van olie, belegt niet langer in oliebedrijven.

Het Noorse government pension fund, dat oorspronkelijk is opgezet om iets nuttigs te doen met alle Noorse olie-inkomsten, gaat duurzamer beleggen. Zo duurzaam dat het olieconcerns gaat weren. Dit vertelde Johan Andresen aan persbureau Reuters. Andresen heeft zitting in het comité dat waakt over de beleggingsethiek van het Noorse staatsfonds.

Niet alleen sommige olieconcerns komen op de zwarte lijst te staan. Dit geldt ook voor bedrijven in de cementindustrie en staalbedrijven.

De beslissingen van het Noorse staatfonds zijn belangrijk. Het is met een belegd vermogen van 900 miljard dollar het grootste staatsfonds ter wereld. In totaal wordt in ruim 9000 verschillende bedrijven belegd. Het fonds heeft gemiddeld 1,3% van alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld in portefeuille. Voor Europese bedrijven is het gemiddelde belang zelfs 2,3%.

Zwarte lijst

Andresen beaamt dat het opmerkelijk is dat een staatsfonds dat oorspronkelijk is opgezet met oliegelden niet langer in olieconcerns wil  beleggen. Maar het gaat volgens hem om het afwegen van risico's.  Op dit moment wordt al niet belegd in bedrijven die veel kooldioxide uitstoten. Daarnaast is het wettelijk verboden om te beleggen in bedrijven die met kernenergie van doen hebben, landmijnen produceren of mensenrechten schenden.

Het ethisch comité van het Noorse staatsfonds is begin deze eeuw opgezet. Op dit moment staan 65 bedrijven op de zwarte lijst. Daarnaast heeft de centrale bank van Noorwegen nog aparte beleggingscriteria. Deze zorgen ervoor dat nog 69 bedrijven verboden terrein zijn omdat ze te afhankelijk van steenkool zijn.

Geleidelijke verkoop

Andresen verwacht dat dit jaar nog meer bedrijven worden geweerd. Het staatsfonds zal het belang in deze bedrijven geleidelijk verkopen. Pas als het belang in zijn geheel van de hand is gedaan, zal bekend worden gemaakt om welk bedrijven het gaat. De verwachting is dat dit negatieve publiciteit oplevert voor het betreffende bedrijf.

Andresen maakte duidelijk dat ook meer naar fraude en corruptie wordt gekeken. Bedrijven, die grote contracten sluiten met overheden in ontwikkelingslanden, zitten wat dat betreft in de gevarenzone. Dat zijn vooral bedrijven in de telecomsector en de farmaceutische industrie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?