Nieuws

Passief blowen op Wall Street

De ETF Managers Group wil een ETF lanceren die belegt in bedrijven die marihuana produceren.

Door de groeiende populairiteit van passief beleggen neemt het aantal productlanceringen gestaag toe. Het zijn niet langer de grote indices die gevolgd worden. Steeds meer ETF’s richten zich op een niche.

Een van de meest spraakmakende ETF-nieuwkomers op Wallstreet is een ETF die een mandje bedrijven volgt die marihuana produceren voor medicinaal of industrieel gebruik.

Volgens de website Citywireselect heeft de ETF Managers Group een vergunning aangevraagd bij de SEC voor de marihuana Emerging AgroSphere ETF. Wanneer de SEC haar oordeel velt is nog onbekend.

Goofy

De aanvraag klinkt een beetje weird en goofy. Citywire heeft het niet voor niets ironisch over een "dope-, hasj- en wiet-ETF". Aan de andere kant is het idee ook weer niet zo gek. 

De marihuanaproductie en -consumptie neemt namelijk een grote vlucht in de Verenigde Staten. Er zijn al acht staten waar het roken van een joint legaal is. En in nog veel meer staten is de consumptie en productie toegestaan van hennep voor medicinaal en industrieel gebruik.

Duurzaamheidsfreaks

Er is bovendien een groeiende groep beursgenoteerde bedrijven die zich op de productie van marihuana heeft gespecialiseerd. Voor de duurzaamheidsfreaks geldt als extra bonus dat het hier om een echt groene belegging gaat. 

Toch zijn ETF-specialisten niet erg enthousiast. Laith Khalaf, senior analist bij Hargreaves Lansdown, vindt de ETF wel erg specialistisch. Volgens hem kunnen beleggers de vingers er beter niet aan branden. Net zoals dat overigens geldt voor andere zeer specialistische ETF’s die de markt op komen.

Financieringsproblemen

Zo wordt er momenteel gewerkt aan een ETF die zich helemaal richt op bitcoins, er is een ETF voor cybersecurity en een voor robotics. Het probleem van deze ETF's is volgens veel analisten dat ze niet meer voldoen aan de basisvoorwaarden van een goede ETF, namelijk dat ze niet alleen goedkoop zijn, maar ook een brede spreiding hebben. 

Laurent Kssis, directeur van CEC Capital, wijst er op dat veel van de wietbedrijven waar de ETF in wil gaan beleggen bovendien financieringsproblemen hebben. Dat maakt het volgens hem een extra riskante aangelegenheid.

Oude Pekela

Het is wat dat betreft jammer dat de ETF niet kan beleggen in het Nederlandse Hempflax. Dit bedrijf uit Oude Pekela produceert al jaren op grote schaal industriële hennep, en zover bekend doet het dat op basis van een solide balans. Het bedrijf is alleen niet beursgenoteerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?