Nieuws

Totala investeringen in fintech dalen in 2016

Fintech lijkt iets minder hot te worden. Vorig jaar is het totaalbedrag aan investeringen in fintechbedrijven afgenomen ten opzichte van een jaar eerder.

De totale wereldwijde investeringen in fintech-bedrijven zijn vorig jaar fors gedaald. In 2016 werd nog voor een bedrag van 24,7 miljard dollar geïnvesteerd in technologische financiële innovatie, in vergelijking met 47 miljard dollar in 2015, blijk uit onderzoek van KPMG.

Maar terwijl de dealwaarde aanzienlijk is gedaald, bleef het dealvolume relatief hoog met 1.076 investeringsdeals ten opzichte van 1.255 in 2015.

Volgens het onderzoek is de wereldwijde investeringswaarde onder meer teruggelopen door de aanhoudende onzekerheid in de politieke arena. Twee van de grootste investeringsregio’s op het gebied van fintech, de UK en de VS, hadden te maken met grote verschuivingen in het investeringsklimaat: de Brexit en de uitkomst van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen.

Toename onzekerheid

Ook de vertraging van de Chinese economie zorgt voor een toename in de onzekerheid, terwijl schommelende valutakoersen en lage rentetarieven ervoor zorgen dat geld vaker naar veiligere en stabiele investeringen gaat – in plaats van naar finech-bedrijven die zich nog veelal in de startup of scale-up fase bevinden.

De opkomst van fintech is een van de grootste veranderingen in de financiële sector ooit. Nooit eerder kwamen er in zo’n korte tijd zoveel nieuwe concurrenten bij voor de gevestigde financiële instellingen als tegenwoordig, aldus Banken.nl.

"Alleen al in Nederland zijn de afgelopen jaren honderden nieuwe uitdagers opgericht. De nieuwkomers pakken veelal een product of dienst die van oudsher alleen door financiële instellingen werd aangeboden en hebben door middel van technologie een innovatieve manier ontwikkeld die deze dienst aantrekkelijker of eenvoudiger maakt voor consumenten."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus