Nieuws

Standard Life en Aberdeen AM fuseren

De Schotse vermogensbeheerders Standard Life en Aberdeen AM hebben een akkoord bereikt over een (mega)fusie.

De Schotse vermogensbeheerders Standard Life en Aberdeen AM hebben een akkoord bereikt over een (mega)fusie. Dat is vanochtend bekendgemaakt De plannen waren dit weekeinde al uitgelekt. Citywire Selector liet al weten dat er al overeenstemming bestond over tal van zaken.

Zo krijgen de aandeelhouders van verzekeraar Standard Life, eigenaar van de gelijknamige asset manager, een belang van 66,7% in het fusiebedrijf. Voor de aandeelhouders van Aberdeen resteert 33,3%. De ceo’s van Standard Life en Aberdeen, Keith Skeoch en Martin Gilbert, nemen gezamenlijk het bestuursvoorzitterschap van het nieuwe bedrijf op zich. Bill Rattray van Aberdeen zou CFO worden terwijl de rol van Chief Investment Officer is weggelegd voor Rod Parris van Standard Life.

De nieuwe chairman wordt Gerry Grimstone, die op dit moment dezelfde rol vervult bij Standard Life. De huidige chairman van Aberdeen, Simon Troughton neemt de functie van vice-chairman in het fusiebedrijf op zich. De twee bedrijven beheren gezamenlijk een vermogen van 660 miljard pond. Er werken ongeveer 9000 personen.

Deal!
Martin Gilbert

Samen sterker

De twee vermogensbeheerders geven liefst zeven redenen waarom een fusie een goed idee is. Uiteraard denken de twee samen vooral te kunnen profiteren van schaalvoordelen en elkaars specialiteiten. In de strijd tegen de passieve beleggingsoplossingen denken de twee actief beleggende vermogenbeheerders nu een sterkere vuist te hebben. 

Aberdeen heeft een moeilijke periode achter de rug. Beleggers hebben in de afgelopen jaren de categorie opkomende markten de rug toegekeerd. Dat is een van de expertises van Aberdeen. De vermogensbeheerder was al een tijdje op zoek naar een geschikte partner. Vorig jaar was sprake van een samenwerking met Unicredit-onderdeel Pioneer.

Standard Life heeft ook zijn problemen door mindere resultaten van het belangrijkste fonds: Standard Life Global Absolure Return Strategies.

Beurs beloont Standard Life

De fusie komt erop neer dat er 0,757 nieuwe aandelen worden uitgegeven voor ieder Aberdeen aandeel. Dat betekent dat de waarde van één aandeel Aberdeen op 2,86 pond wordt gewaardeerd. Het is slechts een fractie meer dan de slotkoers van Aberdeen voorafgaand aan de bekendmaking.

Op de beurs werd de vorming van de grootste asset manager van het Verenigd Koninkrijk enthousiast inthaald. Zowel de aandelen van Standard Life als die van Aberdeen gingen met meer dan 5% omhoog. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus