Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Japan gaat de aandeelhouder verwennen

Pictet Asset Management weet het zeker: Japanse bedrijven gaan met hun volvette kasreserves de aandeelhouder verwennen.

Japan, daar moet je zijn als aandelenbelegger, zegt Sam Perry (zie foto), medebeheerder van het Pictet Japanese Equity Opportunities Fonds, dat is opgenomen in de nieuwe IEX Fonds 40 in de nieuwe categorie Japan. En hij is niet de enige. Als we de adviezen van de laatste asset-allocatierapporten ter harte nemen, wordt het een fantastisch jaar voor beleggers in Japanse aandelen. Ook de outlooks van assetmanagers voor 2017 tippen het land van de rijzende zon veelvuldig als hotspot.

Perry wijst op de gigantische kasoverschotten van Japanse bedrijven, die in september 2016 met 2.300 miljard euro tot het hoogste bedrag ter wereld behoren. Dat geld zal de aandeelhouder meer en meer ten goede komen. “Door de komst van inflatie – hoe langzaam ook – neemt de druk toe om cash aan te wenden, door dividenden te verhogen, eigen aandelen in te kopen of fusies en overnames te bekostigen. Het kasgeld op de balans garandeerde een risicovrije opbrengst in deflatoire tijden, maar nu is het een nutteloze asset geworden.”

Lees ook: Henderson Horizon Euroland Fund: Reflatie is the name of the game

Wat Perry maar wil zeggen: voor Dagobert Duck is geen plaats meer in Japan. Bedrijven verwennen de aandeelhouder steeds vaker. Het dividendrendement van de Topix - van 1990 tot 2004 vlak –zit in de lift, er bedrijven kopen meer eigen aandelen in. Ook het aantal fusies en overnames stijgt, maar omdat het veelal om grote bedrijven gaat die hun ‘dochters rondschuiven om balansen efficiënt te maken’ zoals Perry het omschrijft, laten de statistieken een vertekend beeld zien. “Wij kijken liever naar Japanse bedrijven, die offshore assets kopen.”

Grijs haar en stramme botten

Tot zover het goede nieuws. Waarom beleggen in een land dat nauwelijks groei laat zien, waar bedrijven mondjesmaat investeren, grijze haren en stramme botten de norm zijn – in 2015 is de Japanner gemiddeld 53 jaar oud, tegen het wereldwijde gemiddelde van 36 jaar – en de en de overheidsschuld door het dak van de pagodes groeit?

“Je belegt in een beurs en niet in een land,” werpt Perry tegen. “Het is beter om te kijken naar binnenlands inkomen dan nationaal inkomen; het cijfer om in de gaten te houden is de totale winst van het Japanse beursgenoteerde bedrijfsleven, die in de afgelopen vier kwartalen tot recordhoogte is gestegen, en al sinds de jaren negentig een stijgende lijn laat zien. Het gekke is: terwijl winsten stijgen, is de beurs goedkoper geworden.”

De Britse fondsmanager bestrijdt het idee dat Japanse bedrijven te weinig investeren. Ze doen dat alleen niet door geld te lenen van de banken, in wie ze het vertrouwen kwijt zijn geraakt na de bankencrisis in de jaren tachtig, maar via hun overtollige kasreserves. Het bedrijfsleven gaat heel gedisciplineerd en efficiënt met kapitaal om, vindt hij. “Vijf jaar terug konden maar weinig Japanse bedrijven je hun doelstellingen vertellen. Nu geeft de helft van de TOPIX-bedrijven een expliciete doelstelling af voor de rentabiliteit van het eigen vermogen”

“De rentabiliteit totaal vermogen (ROE) van Japanse bedrijven is hetzelfde als die van Amerikaanse bedrijven terwijl de rentabiliteit eigen vermogen (ROI) ongeveer de helft is door de grote hoeveelheid kasgeld op de balansen. Als bedrijven cash gaan aanwenden, stijgt de ROI en kantelen waarderingen. Tussen nu en de komende drie tot vier jaar gaat dat gebeuren.”

Pictet Japanese Equity Opportunities fonds

Het in 2006 opgerichte Pictet Japanese Equity Opportunities fonds belegt bottom-up via een long-short-strategie in zowel kansrijke als kansarme largecaps. De portefeuille beslaat ruim honderd aandelen. In tot maximaal 130% van de totale portefeuillewaarde worden long-posities genomen en tot maximaal 30% short-posities. Daardoor blijft de netto-blootstelling beperkt tot 100%.

Het fonds is geen opvallende outperformer, maar blijft de benchmark, de brede Topix-index, in bijna ieder denkbare periode steady voor. Dat medio vorig jaar het fonds extra afstand heeft genomen van de benchmark komt volgens Perry niet zozeer door wat er toen gebeurde, maar door defensieve rally in de tweeëneenhalve jaar daarvoor, die ook Japan in zijn greep had.

Lees ook: De nieuwe IEX Fonds 40 is er

“We hebben niet meegedaan, vonden het irrationeel, en hebben juist onze cyclische bets verhoogd en dat heeft zich in de laatste zes maanden van het jaar uitbetaald. Het fonds heeft nu een significante weging naar grondstoffen, met name naar nicheproducenten, en informatietechnologie. We beleggen bijvoorbeeld in een Japans bedrijf dat drie typen chemicaliën maakt. Niemand kent het, en het aandeel is goedkoop. Toen ik het bedrijf recent bezocht, was ik de eerste westerling sinds lange tijd die ze zagen.”

Fondsfeiten Pictet Japanese equity opportunities fonds

  • Structuur: SICAV
  • Fondsmanagers: Adrian Hickey, Sam Perry
  • Oprichtingsdatum: 2006
  • Fondsomvang: 1.743 miljoen euro
  • Valuta: euro
  • Benchmark: Topix Net Return
  • Beheerfee : 0,60%
  • Rendement 1 jaar: 27,5% (index 21,0%), 5 jaar 98,11% (index 84,2%)

Alle cijfers per 31 januari 2017


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus