Nieuws

De comeback van BRIC-ETF's

En welja, ETF's uit BRIC-landen hebben een topjaar achter de rug. Rusland, China, Brazilië maken een comeback.

De resultaten van diverse ETF’s in de BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China zijn uitmuntend, aldus ETF.com. Sommige beleggers twijfelen echter of de BRIC's nog wel als een aparte beleggingscategorie binnen opkomende markten kunnen worden beschouwd.

Door de snelle economische groei van de afgelopen decennia zijn ze economisch gezien zo groot geworden dat de resultaten op de diverse aandelenbeurzen steeds meer synchroon zouden lopen met die van de westerse beurzen.

Niets blijkt minder waar. Een rondgang langs de best presterende ETF’s van de afgelopen twaalf maanden laat zien dat ze vaak uit de BRIC-landen komen.

Rusland heeft het het best gedaan

De best presterende opkomende markten-ETF van het afgelopen jaar blijkt de VanEck Vectors Russia Small Cap-ETF te zijn. Zoals de naam al zegt concentreert het op kleinere Russische bedrijven. Het rendement in de afgelopen twaalf maanden bedroeg 130,5%.

Deze bedrijven hoeven niet bij noodzaak aan Russische beurzen genoteerd te zijn. Om in aanmerking te komen voor deze ETF is het wel noodzakelijk dat het leeuwendeel van de omzet in Rusland wordt gerealiseerd. Het gaat om ongeveer 20% van de bedrijven in portefeuille.

Het fonds bestaat sinds 2011 en heeft een belegd vermogen van 107 miljoen dollar. Het is volgens ETF.com de enige ETF die zich op kleinere Russische bedrijven concentreert.

Ook Brazilië maakt een comeback

Er zijn zes fondsen die zich bezighouden met Russische bedrijven in het algemeen. Het fonds is met jaarlijkse kosten van 0,77% vrij duur. Handelen is ook prijzig. Het prijsverschil tussen kooporders en verkooporders bedraagt gemiddeld 0,45%.

Het Russische fonds wordt gevolgd door een reeks van Braziliaanse ETF’s. De iShares MSCI Brazil Small-cap ETF had een rendement van 123,5% sinds maart vorig jaar.

Het fonds heeft een omvang van 58 miljoen dollar en een expense ratio van 0,63%. De top-tien bestaat in totaal uit twee zich op Rusland concentrerende fondsen, zes met de focus op Brazilië, één op China en één op Peru.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40