Nieuws

Vier manieren van activistisch beleggen

De markt is nu gunstiger voor activistische beleggingsstrategieën. Vier manieren van actief invloed uitoefenen volgens K2 Advisors.

De markt en het economische klimaat zijn vandaag wellicht gunstiger voor activistische beleggingsstrategieën dan ze lange tijd geweest zijn, aldus Rob Christian, Senior Managing Director en Head of Research bij K2 Advisors, onderdeel van Franklin Templeton Solutions. 

"De groeivooruitzichten zijn beperkt, balansen van bedrijven lopen over van de liquiditeit en de financieringsrente is nog steeds erg laag. Bovendien wordt ook de algemene houding ten aanzien van activistische beleggers steeds gunstiger. De kansen die daardoor worden geboden, lijken solide," zo schrijft hij in een blog over activistisch beleggen

Een prominente activist verklaarde ooit aan Bloomberg: “de minst effectieve manier om tegenwoordig aan activisme te doen, is zwaaiend met een knuppel binnenkomen. Het beste resultaat krijg je als een raad van bestuur naar je ideeën luistert, vaststelt dat ze goed zijn en instemt om ze uit te voeren.

Blijven praten

Praten helpt dus. Het liefst werkt het team van Christian samen met het management om veranderingen door te voeren waardoor er meer aandeelhouderswaarde wordt gecreëerd, maar soms is een partijtje worstelen volgens hem onvermijdelijk.

Vier veelgebruikte activistische tactieken om dat worstelen in uw voordeel te beslechten. 

 1. Financiële reorganisatie
  Waarde creëren door de balans van een bedrijf te reorganiseren, door de structuur van de schuldfinanciering te veranderen in een poging om waarde te ontsluiten of er invloed op uit te oefenen. Tactieken zijn onder meer overtollige liquiditeit te verminderen door dividenden te verhogen, via aandeleninkoopprogramma’s of door uitstaande schulden af te wikkelen of te herfinancieren.

 2. Operationele veranderingen
  Waarde creëren door de operationele marges te verhogen. Mogelijke tactieken zijn wijzigingen in de productprijzen, een sterkere focus op de belangrijkste merken/producten, een verandering van grondstoffenleveranciers/distributiekanalen, stroomlijning van het logistieke proces, elimineren van verlieslatende franchises of bedrijfsonderdelen en een reorganisatie van de beloning van het management.

 3. Strategische initiatieven
  Waarde creëren op basis van strategische initiatieven, bijvoorbeeld fusies en overnames, joint ventures en/of de spin-off van afdelingen of productlijnen die niet verenigbaar zijn met de bedrijfsstrategie. Activistische hedgefondsen onderhouden vaak een uitgebreid netwerk van zakelijke relaties, dat kan helpen om dergelijke initiatieven in de praktijk te brengen.

 4. Steun van de aandeelhouders
  De belangrijkste factor die bijdraagt aan de huidige opkomst van activistisch beleggen, is wellicht de rol en de steun van de aandeelhouder, aldus Christian. Alle hulpmiddelen die ooit werden gebruikt om de invloed van activisten in de bestuurskamer te beperken, van gifpillen om overnames te laten ontsporen tot gouden handdrukken om het management te verrijken, worden vandaag over het algemeen beschouwd als negatief voor de aandeelhouders.
  Door buitensporige beloningen en een laks toezicht is de stemming onder beleggers weggegleden van het bedrijfsmanagement en gunstiger geworden ten aanzien van activisten. Veel beleggers beschouwen de lokroep van aandelenopties en andere fijne voordelen die bij beursgenoteerde ondernemingen vaak beschikbaar zijn voor het senior management, als een hinderpaal voor een duurzame strategische denkwijze.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen