Nieuws

Alleen Amerikanen zijn nog positief

De kloof in beleggingsvertrouwen tussen Amerikaanse en niet-Amerikaanse institutionele beleggers is verder gegroeid

De maandelijkse Investor Confidence Index van State Street Global Exchange, die het vertrouwen onder institutionele beleggers meet, laat een groeiende kloof in vertrouwen zien tussen institutionele beleggers in Noord-Amerika en die in Europa.

Het vertrouwen onder Europese beleggers daalde fors: met 9,3 punten naar 83,3. Daarmee is het vertrouwensniveau in Europa lager dan het sinds begin 2016 geweest is. Het vertrouwen in Noord-Amerika steeg juist met 3,8 punten naar 94,7.

Trumpfactor

Wereldwijd daalde het vertrouwen met 1,6 punten naar 92,9. Het Aziatische vertrouwen daalde met 4 punten naar 104.

Michael Metcalfe, Head of Global Macro Strategy bij State Street Global Markets: “Aangezien de economische vooruitzichten in vrijwel alle regio’s verbeterden, schrijven wij de forse daling van het vertrouwen onder institutionele beleggers in Europa toe aan groeiende politieke zorgen over verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland.”

Ken Froot, emeritus-hoogleraar aan Harvard University en één van de oprichters van de Index: “Wereldwijde institutionele beleggers zetten in februari hun risicomijdende lijn voort, ondanks de opwaartse trend in meer risicovolle effecten. Het viel ons vooral op dat Noord-Amerikaanse beleggers zo veel risicobereider zijn in vergelijking met die in de rest van de wereld. De vraag is of dit komt door het relatief dynamische karakter van de Amerikaanse economie of door een onrealistisch ‘Trumpiaans’ optimisme ten aanzien van economische groei en bedrijfsresultaten.”

Harde cijfers

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street komt tot stand op basis van een analyse van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die 29 biljoen dollar in bewaring heeft.

Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus