Nieuws

Kleine belegger voedt Trump-rally

Particuliere beleggers hebben het stokje overgenomen van instituten bij het opdrijven van de koersen op Wall Street.

Particuliere beleggers zijn op dit moment de drijvende kracht achter de beursrally in de Verenigde Staten. Dat meldt Bloomberg op basis van een analyse van JP Morgan Chase & Co.

Volgens de Amerikaanse zakenbank hebben vooral indexfondsen hiervan geprofiteerd. Dit jaar is er netto al voor 83 miljard Amerikaanse dollar in ETF’s gestoken. Geld dat hoofdzakelijk van particulieren komt. Aan actief gemanagede fondsen werd daarentegen 15 miljard onttrokken.

ETF's blinken uit

Hoofd aandelenstrategie Nikolaos Panigirtzoglou verwacht dat als deze trend zich doorzet een nieuw record in 2017 voor de instroom in beleggingsfondsen van 442 miljard dollar.

JP Morgan ziet tegelijkertijd een groeiende terughoudendheid bij institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Zij hebben hun weging voor aandelen de laatste weken eerder verlaagd dan verhoogd. Volgens Bloomberg dekken zij zich steeds meer in tegen een terugval op de beurs door shortposities in te nemen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus