Nieuws

Frexitangst stijgt onder beleggers

Het aantal beleggers dat denkt dat Frankrijk de eurozone zal verlaten heeft een recordniveau bereikt.

Het aantal beleggers dat denkt dat Frankrijk de eurozone zal verlaten heeft een recordniveau bereikt. De meest recente Euro Break-up Index laat zien dat 8,4% van de beleggers rekenning houdt met een Frexit, tegen 5,7% in januari. Dat meldt Sentix, een onderzoeksbureau dat zich specialiseert in behavioural finance en de samensteller is van de index.

In april en mei gaan Franse kiezers naar de stembus. De verwachting is dat Marine Le Pen in de eerste ronde 26% van de stemmen krijgt. Hoewel de kans klein wordt geacht dat de frontvrouw van Front National de beslissende tweede ronde wint, is die uitkomst desastreus omdat Le Pen de Europese Unie wil verlaten.

Een kwart van de door Sentix ondervraagde beleggers verwacht dat tenminste een land dit jaar de eurozone verlaat. In januari was de percentage nog 21,3%. Volgens Sentix komen drie landen in aanmerking voor een exit: Griekenland, Frankrijk en Italië.

Geen van de in een recente poll door Reuters ondervraagde wereldwijde fondsmanagers en beleggingsstrategen rekent op een opsplitsing van de Europese Unie dit jaar, maar enkele gaven aan dat dit in de toekomst wel kan gebeuren. De bloostelling van Europese fondsmanagers en beleggingsstrategen is naar het laagste punt in twee jaar gedaald.

Wereldwijd hebben fondsmanagers en beleggingsstrategen in februari hun blootstelling aan aandelen fractioneel teruggeschroefd, blijkt uit de poll van Reuters. Als hoofdreden worden de verkiezingen in Europa genoemd, met name die in Frankrijk.

Gemiddeld zijn beleggingsportefeuilles nu 45,5% belegd in aandelen, tegen 45,8% een maand eerder. Obligaties beslaan gemiddeld 40,3% van de portefeuilles, tegen 39,9% in januari.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie