Nieuws
Regulering voorkomt geen crash
Toezichthouders van de VS tot Europa hebben de regels voor de financiële sector aangescherpt, maar het helpt tot nu toe weinig.
Een overgrote meerderheid van managers in de financiële sector heeft het gevoel dat strengere regelgeving niet heeft geholpen toekomstige crises te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van Duff & Phelps onder 200 hooggeplaatste managers.
Julian Korek, hoofd compliance van Duff & Phelps stelt op basis van het onderzoek dat er duidelijk nog veel werk te doen is om de stabiliteit van het financieel systeem te garanderen.
Hij maakt zich zorgen, want "zelfs nu, tien jaar na de kredietcrisis, hebben de meeste mensen in de financiële sector geen vertrouwen dat de risico’s die de crisis hebben veroorzaakt echt zijn aangepakt."
Geen impact stabiliteit
In het onderzoek geeft een derde van de ondervraagde managers aan dat strengere regelgeving door toezichthouders weinig tot geen impact heeft gehad op de financiële stabiliteit.
Zo'n 17% denkt zelfs dat de regulatie voor méér instabiliteit heeft gezorgd. De kans op een nieuwe crash is volgens hun dus eerder groter dan kleiner.
Tegelijkertijd zegt slechts 10% van de ondervraagden te geloven dat de stabiliteit van het systeem wel is verbeterd. 55% zegt dat dit gedeeltelijk het geval is.
Basel III
Overheden zijn het oneens over waar de financiele regelgeving in de toekomst heen moet. Als het aan Donald Trump ligt wordt een groot deel van de strengere regels in de Verenigde Staten teruggedraaid.
In de EU is het omgekeerde het geval. Daar worden de regels, gebaseerd op wat internationaal is overeengekomen is in Basel III, de komende jaren eerder nog strenger.