Nieuws

Franse obligaties lager door Le Pen

Beleggers trekken hun handen af van Franse staatsobligaties uit angst voor Le Pen en vluchten in de Duitse.

Beleggers trekken hun handen af van Franse obligaties. Ze vrezen dat Marine Le Pen gekozen kan worden als president. Dit blijkt uit een artikel van Citywire Selector waar met verschillende beheerders van obligatiefondsen wordt gesproken.

Op de Franse obligatiemarkt staan overheidsobligaties onder druk sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. De vrees bestaat dat de Amerikaanse golf van populisme over zal slaan naar Frankrijk. De huiver voor Franse obligaties maakt Duitse obligaties juist aantrekkelijker.

De toenemende vraag zorgde er afgelopen week voor dat rendement op Duitse obligaties daalde naar -0,92%. Dat is een dieptepunt.

Immuun voor schandalen

Het verschil tussen Franse en Duitse obligaties is sinds de Amerikaanse verkiezingen opgelopen van dertig naar 80 basispunten. Andrew Johnson, verantwoordelijk voor global investment grade fixed income bij Neuberger Berman vertolkt de onrust door te stellen dat zijn team het belang van Franse overheidsobligaties heeft verlaagd.

Hij houdt rekening met een schandaal rond de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen. Maar hij acht het ook niet uitgesloten dat Le Pen net zo immuun is voor schandalen als Trump bleek te zijn.

Tatjana Greil Castro , fondsbeheerder bij Muzinich & Co, hanteert al jarenlang een ondergewaardering in Franse staatsobligaties. Mocht er een niet-Europa gezinde Franse president komen, dan zal ze ook het belang van Franse bedrijfsobligaties verlagen.

Risico overschatten

Ben Bakenham, die het Select Euro High Yield fonds van Aberdeen beheert, denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Le Pen heeft volgens hem een stabiele aanhang van ongeveer 25% van de kiezers.

Het Franse electorale systeem zorgt ervoor dat dit onvoldoende is om de verkiezingen te winnen. Hij denkt dat beleggers het risico van een overwinning van Le Pen overschatten.

Volgens John Taylor van het AllianceBernstein Diversified Yield Plus fund is het mogelijk dat het verschil tussen Franse en Duitse obligaties nog verder oploopt in aanloop naar de Franse verkiezingen. Hij kiest ervoor obligaties van Franse banken en bedrijven aan te houden. Die lopen in zijn ogen minder direct gevaar.

Franse tienjaars-obligatie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie