Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Gilissen wint met America first

Regio-allocatie is de hoogste kunst van het alloceren. En private bank Theodoor Gilissen verstaat deze kunst beter dan de concurrentie.

Regio-allocatie is de hoogste kunst van het alloceren. En private bank Theodoor Gilissen verstaat deze kunst beter dan de concurrentie. Beleggingstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen kon het bijna niet geloven toen zij vernam dat de regio-allocatie van de private bank de concurrentie het nakijken heeft gegeven.

De private bank is als enige in geslaagd om tussen eind 2015 en maart 2016 de optimale regio-allocatie te voorspellen, goed voor een Asset Allocatie Award tijdens de Asset Allocatie Awards die dinsdag werden uitgereikt.

Die voorsprong is daarna niet weggegeven en dat is knap, want regio-allocatie is een kunst die maar weinig partijen beheersen; slechts drie assetallocatie-rapporten hebben in drie jaar tijd de consensus verslagen. Van de zestig verschillende allocatierapporten die directeur Eelco Ubbels van Alpha Research onder ogen krijgt, doet slechts 6,8% met de juiste regiomix het beter dan de markt.

Lees ook: Topbeleggers pareren onzekerheid

Drie keer doorrekenen

Vanwege haar voorliefde voor aandelen en regio’s is Valke verguld met de prijs voor de beste regio-allocatie, maar ze is ook verrast, want bij Theodoor Gilissen zijn ze kritisch op de keuzes. Pas na drie keer doorrekenen door Alpha Research was Valke overtuigd dat de private bank inderdaad de beste mix over regio’s voorstond.

“Aandelen, politieke ontwikkelingen en winstontwikkelingen komen samen in regio-allocatie; alles wat ik boeiend vind als beleggingsstrateeg. Dankzij de overwogen aandelenpositie in de Verenigde Staten heeft Theodoor Gilissen het afgelopen jaar het verschil kunnen maken ten opzichte van de concurrentie, die veelal neutraal of onderwogen was. Europa was en is nog altijd overwogen, terwijl ook Azië-Pacific extra gewicht in de schaal legt als regio.

“Wij waren vanaf begin vorig jaar overwogen in de Verenigde Staten,’” zegt Valke. “De VS was in 2015 behoorlijk geraakt door de daling van de olieprijs, maar het herstel van de energiesector gloorde. Als je daar doorheen keek dan waren de vooruitzichten voor Amerikaanse ondernemingen best positief. Ook het winstmomentum was belangrijk: het aantal analisten dat positiever of negatiever is geworden over aandelen. In het derde en vierde kwartaal kwam in alle regio’s de omslag. De Amerikaanse winstrecessie was in het derde kwartaal bijvoorbeeld voorbij.”

Lees ook: De beste assetallocatierapporten

Overwogen VS

Een lastige discussie in het asset allocatiecommittee vond plaats na de winst van Trump; Theodoor Gilissen werd uiteindelijk nog iets positiever over Amerikaanse aandelen, maar het duurde enkele weken voordat die kogel door de kerk was. “De winst van Trump werd in eerste instantie afgeschilderd als vreselijk voor de markten, maar hij zorgt ook voor dynamiek en verandering in het sentiment door geplande investeringen in infrastructuur, bestedingen en waarschijnlijk belastingverlagingen."

Dit jaar is het opnieuw uitdagend voor de keuzes voor regio’s. Theodoor Gilissen is nog altijd overwogen in de Verenigde Staten en Azië-Pacific (vooral Japan, Nieuw-Zeeland en Australië) en is positief over wereldwijd onroerend goed en grondstoffen.

Schuldpapier is onderwogen; Amerikaanse high yield, emerging market debt en kortlopende leningen worden binnen vastrentende waarden de beste rendementskansen toegedicht. Ook cash is overwogen als demper voor het risico, dat wordt gezocht in de algehele portefeuille.

Volatiel jaar

De data voor vergaderingen voor het asset allocatiecommittee lijken ook vast te staan met verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In het najaar wacht in China het negentiende partijcongres van de Communistische Partij. Dan is er nog Donald Trump, die iedere dag de markten kan verrassen en werken de Fed en ECB nog altijd sterk in op het beleggerssentiment.

“Het wordt een vrij volatiel jaar, dat onderliggend tamelijk positief is voor aandelenmarkten. Maar stel dat Trump heel erg gaat teleurstellen dan heeft dat ongetwijfeld zijn weerslag.” besluit Valke.


 


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?