Nieuws

De beste assetallocatierapporten

De winnaars van de jaarlijkse Asset Allocatie Awards zijn bekend. Wat deden de winnende vier beleggingshuizen zo goed?

Gisterenavond vond in de Bary in Amsterdam de tweede uitreiking plaats van de jaarlijkse Asset Allocation Awards. Vier prijzen werden vergeven: de Asset Allocatie Award, de Regio Allocatie Award, de Credit Allocatie Award en de belangrijkste, de Asset Allocatie Award Overall.

De prijzen werden door Alpha Research toegekend op basis van de aanbevelingen in de periodieke assetallocatierapporten van de vele beleggingshuizen. Om mee te doen aan het prijzenfestival moest een rapport wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet publiekelijk toegankelijk zijn, regelmatig uitkomen, een duidelijke publicatiedatum kennen, heldere aanbevelingen bevatten en minimaal vier sub-asset classes bespreken.

De winnaars van de verschillende prijzen hebben met hun rapporten de consensus verpletterend verslagen. Hierbij is Alpha research uitgegaan van gelijkgewogen portefeuilles. Eelco Ubbels van Alpha Research legt uit hoe de jury, in een geval na zwaar beraad, tot zijn beslissingen is gekomen.

Asset Allocatie Award: J.P. Morgan met Global Asset Allocation Views

"Om in termen van topsport te praten, de winnaar plaatste in de eerste helft van 2016 een winnende demarrage. JP Morgan AM hield obligaties neutraal, terwijl de concurrentie obligaties juist onderwoog. De keuze pakte goed uit, want in de eerste maanden van 2016 daalde de rente juist. Om cash het hele jaar te onderwegen en die juist naar risky assets te alloceren, pakte ook goed uit. De concurrentie was op een welhaast onoverbrugbare achterstand gezet. In het tweede half jaar verhoogde JP Morgan AM het advies voor aandelen van neutraal naar overwogen waardoor het beleggingshuis met een mooie voorsprong winnaar werd van de belangrijke Asset Allocatie Award."

Regio Allocatie Award: Theodoor Gilissen Bankiers met Beleggingsvisie Investment Committee

"Regio-allocatie is misschien wel de moeilijkste discipline die er is, getuige het feit dat slecht drie assetallocatie-rapporten over drie jaar de gelijkgewogen portfolio weten te verslaan. Bij regio-allocatie, en trouwens ook de MSCI World-benchmark,  is de allocatie VS super belangrijk. Dat maakt deze award niet onomstreden. Het bijzondere aan winnaar Theodoor Gilissen is dat deze tussen eind 2015 en maart 2016 als enige de optimale regio-allocatie had voorspeld. De opgebouwde voorsprong is vervolgens niet meer weggegeven. De overwogen positie van Amerika droeg ook bij om de regio-award te winnen. De concurrentie zat veelal neutraal of onderwogen in de VS. Je zou ook kunnen zeggen dat Theodoor Gilissen won omdat de concurrentie het liet afweten."

Credit Allocatie Award: Barclays met In Focus: Markets as we see them

"Hoewel de categorie obligaties door de consensusgroep het gehele jaar op onderwegen stond, blijft deze award belangrijk. Al is het maar omdat veel beleggers obligaties, al dan niet gedwongen, in hun portefeuille hebben zitten. De uitdaging is om het beste uit de verschillende obligatiecategorieën te halen. Winnaar Barclays wist in de periodes oktober-december 2015 en  april-juni 2016 de optimale obligatie-allocatie te bereiken. De voorsprong, die in deze twee kwartalen werd bereikt, was de concurrentie te machtig. Dat staatsobligaties in de eerste drie kwartalen van 2016 op neutraal stond en pas in het laatste kwartaal van 2016 werd onderwogen, was ook een goede call. Ook dat droeg bij om deze award te winnen."

Asset Allocatie Award Overall: Morgan Stanley met On the Markets

En dan de winnaar van de belangrijkste prijs. Dat is wederom Morgan Stanley geworden. Waarom On the Markets van Morgan Stanley de beste papieren had? Ubbels kan daar kort over zijn. "Het rapport was in drie van de vier categorieën genomineerd. Dan doe je iets heel erg goed."

Lees ook: Topbeleggers pareren onzekerheid en Gilissen wint met America First.

Vlnr met de Asset Allocatie Awards: Eelco Ubbels (Alpha Research), Ineke Valk (Theodoor Gilissen), Paul Baas (JP Morgan AM) en Jorge Groen (IEXProfs). Foto: Simon Knappstein.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus