Nieuws

Hedgefondsen kijken kat uit boom

Amerikaanse hedgefondsen maken pas op de plaats na een geslaagd vierde kwartaal.

De grootste hedgefondsen hebben het afgelopen kwartaal een afwachtende houding aangenomen. Het beheerd vermogen van deze Amerikaanse fondsen steeg licht, aldus. Hedgeweek.

In het artikel worden resultaten van de S&P Global Market Intelligence Hedge Fund Tracker aangehaald. Dit is een publicatie waarin de posities van de grootste hedgefondsen, zoals gemeld aan de Amerikaanse toezichthouder, worden geanalyseerd.

Het gezamenlijke vermogen van de grootste fondsen blijkt in het vierde kwartaal te zijn gestegen van 145 miljard dollar naar 153 miljard dollar. Dat is waarschijnlijk het gevolg van de Trumprally.

Minder in energie en grondstoffen

Volgens Pavle Sabic, Head of Market Development bij S&P Market Intelligence, nemen hedgefondsen vooral een afwachtende houding aan. De hedgefondsen hebben ondertussen hun belangen in sectoren als energie, consumentengoederen en gezondheidszorg verlaagd.

Het gaat om bedragen van respectievelijk 2,7 miljard dollar, 2,3 miljard dollar en 1,2 miljard dollar. Ook de belangen in sectoren als grondstoffen, nutsbedrijven en telecom zijn afgebouwd.

In individuele bedrijven hebben hedgefondsen vooral belangen in Amazon (-1 miljard dollar), The Williams Companies (-910 miljoen dollar) en AB InBev (-902 miljoen dollar) afgebouwd.

IT en financials juist in trek

De financiële sector, de IT-sector en industrie zijn juist enorm in trek. Daar stroomde respectievelijk 1,2 miljard dollar, 1,2 miljard dollar en 1,1 miljard dollar naar toe. Dow Chemical was het meest populaire aandeel onder de hedgefondsen.

Het (totaal)belang in dit bedrijf steeg met 1,2 miljard dollar. Ook Deere & Company (+874 miljoen dollar) Visa (+834 miljoen dollar) Bank of America (+752 miljoen dollar) en Walgreens Boots Alliance (+705 miljoen dollar) waren in trek.

Volgens de gegevens van S&P is Viking Global het grootste Amerikaanse hedgefonds met een belegd vermogen van 14,14 miljard dollar. Dat fonds heeft in 63 verschillende aandelen belegd.

Nummer twee, Gardener Russo & Gardener, heeft een fondsvermogen van 11,68 miljard dollar en 93 verschillende aandelen in portefeuille.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen