Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Nieuws

Onzekerheid Europa al ingeprijsd

De politieke onzekerheid en angst voor populisme in Europa is al ingeprijsd door de financiële markten, aldus Karsten Stroh.

Beleggers kijken met argusogen naar de politieke onzekerheid en angst voor populisme in Europa, maar dat is al ingeprijsd door de financiële markten. De marktreactie na de Brexit, de verkiezing van Trump en het referendum in Italië lieten dat vorig jaar al zien, zegt Karsten Stroh, portfoliomanager bij JP Morgan Asset Management.

“Wanneer we voor- in plaats van achteruitkijken, lijkt Europa in gezondere conditie te verkeren dan wordt aangenomen. De focus moet hierbij liggen op de mate van positieve veranderingen in het Europees economisch fundament.“

Er is nog genoeg voor verbetering vatbaar, maar er gloort licht aan de Europese horizon. De positiviteitsgoeroe neemt de kwartaalgroeicijfers van Europa erbij en constateert vier jaar op rij positieve uitslagen.

Nog geen inflatie

“En hoewel de inflatiecijfers nog geen echte inflatie tonen, zijn de deflationaire angsten wel verdwenen. De meest volgende indicator is het werkloosheidscijfer dat in Europa een hoogtepunt bereikte van 12,1% in de lente van 2013."

Het laatst gemeten cijfer staat op 9,6%. Dat is qua absolute waarde misschien geen fantastisch cijfer, maar het is de mate van verandering – 2,5% in dit geval – die markten doet bewegen volgens Stroh.

Die afname vormt voor hem het bewijs dat Europa zich uit de eurocrisis heeft gewerkt. “Maar we zijn we nog niet zover als de Verenigde Staten, waar ze inmiddels ook de financiële crisis te boven zijn.”

Groei van binnenuit

Alle leidende indicatoren wijzen op een verdere daling van de werkloosheidscijfers dit jaar, waar Stroh vervolgens Europese zelfhulp noemt. “Met dalende werkloosheidscijfers zien we detailhandelsverkopen van binnenuit stijgen. De Europese groei wordt door interne vraag aangewakkerd, niet door export.”

“Ik denk ook dat het monetaire beleid van de ECB veel succesvoller is geweest dan mensen willen toegeven.” Volgens Stroh heeft de ECB een belangrijke doelstelling gehaald na de crisis door de kredietcyclus weer aan de gang te krijgen.

“We zien nu al vier jaar op rij een toename in kredietaanvragen. Hetzelfde geldt aan de aanbodkant, waar – toegegeven dat we vanuit negatief territorium komen – inmiddels al twee jaar groene cijfers zichtbaar zijn.”

Winstgroei mist nog

Toen de ECB met kwantitatieve versoepeling begon, lagen de renteniveaus te hoog en verschilden deze tussen de EU-lidstaten te veel. “De ECB is met zijn monetaire beleid op twee fronten geslaagd: zowel het renteniveau als de renteverschillen tussen kern- en perifere landen daalden.”

Wat Europa nog mist is winstgroei bij bedrijven, dat al zeven jaar niet is gezien. Dit betekent dat de stijging van Europese aandelen de laatste jaren puur was gebaseerd op herwaarderingen.

“De aandelenmarkt was toen goedkoop en is op de huidige niveaus fair geprijsd, dus om vanaf hier hoger te gaan, moeten bedrijven echt winstgroei gaan laten zien. Hoewel het vroeg dag is, lijkt die periode nu aan te breken.”

Uit de comfortzone

Stroh noemt twee specifieke branches: “De energiesector en de financials hebben de stijging van aandelenbeurzen de laatste paar jaar geremd. Maar juist deze sectoren lijken de komende tijd de grootste bijdrages te gaan leveren aan de gewenste winstgroei.”

Vooruitkijkend biedt Europa dus genoeg perspectief. Maar dan moet de belegger wel uit zijn comfortzone durven stappen. Dan begeven we ons op het vlak van behavioural finance, zegt Stroh.

“Het zit in de aard van de mens om op zoek te gaan naar de meeste zekerheid en die heb je 100% als je terugkijkt.” Maar zonder de achteruitkijkspiegel te vergeten, moet de blik naar voren. “En dat maakt mensen angstig, want de toekomst is onzeker.”

Rendementsprognoses

Om twijfel weg te nemen, doet JP Morgan zich al 21 jaar op rij lange termijn voorspellingen voor alle beleggingscategorieën. In nauwe samenwerking met een ervaren team van grote investeerders, worden jaarlijks rendementsprognoses gemaakt voor de komende tien jaar.

En wat blijkt? De hoogste ogen gooien dit keer opkomende markten en Europa. Stroh sluit af: “Europa staat er zo slecht niet voor.”

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?