Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beleggers zoeken het in Japan

Een dag voor de uitreiking van de Asset Allocatie Awards tekent Alpha Research de huidige assetallocatie-consensus op.

Vandaag verschijnt alweer het 50e Asset Allocatie Rapport. Hier is alvast een samenvatting. Wat betreft de assetallocatie-consensus en de credit-allocatievoorkeuren zijn de wijzigingen beperkt, maar er is wel een onverwachte ontwikkeling bij de regio-allocatie.

Aandelen blijven het aantrekkelijks

Aandelen moeten het (ook) dit jaar gaan worden. Tenminste, dat blijkt duidelijk uit de bijna 60 assetallocatie-rapporten die in de afgelopen maand zijn verschenen. De belangrijkste verschuiving is dat commodities net iets aantrekkelijker worden gevonden dan cash. 

Groot blijft de populariteitskloof tussen aandelen en obligaties. Alleen Morgan Stanley is recent iets positiever geworden over obligaties. Het Amerikaanse beleggingshuis verhoogd het advies van onderwogen naar neutraal. Morgan Stanley is niet de eerste de beste. Het won de Asset Allocatie Award 2016.

Obligaties zwaar onderwogen
Asset-allocatievoorkeur beleggers feb 2017

Japan dus

Als de adviezen van de laatste assetallocatierapporten gaan uitkomen, dan wordt het een geweldig jaar voor beleggers in Japanse aandelen. De laatste adviezen waren allemaal bijzonder positief.

Japanse aandelen hebben ook voldoende ruimte om te presteren. De koerswinstverhouding van 16 van Japanse aandelen ligt lager dan de 19 van de brede MSCI World. Aandelen emerging markets kenden overigens wel een betere start van 2017. Ytd staan die op een mooie plus van 8%, terwijl het rendement op Japanse aandelen nog niet de helft daarvan is.

Japanse inhaalslag
Regiovoorkeur beleggers feb 2017

Geen beweging bij credit-allocatie

Weinig advieswijzingen aan het credit-front. Ook LGT Capital Management, in 2016 de winnaar van de Award voor obligaties, meldde geen aanpassingen. High yield blijft de absolute voorkeur houden, terwijl emerging market debt tot nu toe dit jaar de best presterende obligatiecategorie is.

Blijf weg uit staatsobligaties
Creditvoorkeur beleggers feb 2017

In de volgende assetallocatie-consensus zijn de nieuwe winnars van de assetallocatie-awards bekend. Benieuwd welke partijen de consensus wisten te verslaan? Op 21 februari is in Amsterdam de uitreiking van de Asset Allocatie Awards. Dit zijn de genomineerden.

Aanmelden voor de prijsuitreiking kan nog. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Alternatieve beleggingen