Nieuws

Onstuimige groei ETF’s zorgwekkend

De snelle groei van ETF’s kan marktverstorend werken, blijkt uit een onderzoek van de Franse beurstoezichthouder.

Het belegde vermogen van ETF’s groeit snel. Volgens de toezichthouder is op dit moment wereldwijd 2.850 miljard euro belegd in ETF’s. Dat is 7% van het totale belegde vermogen wereldwijd.

Die snelle groei van het aantal beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s) is zorgwekkend. Het kan marktverstorend werken, zo blijkt uit onderzoek van de Franse beurstoezichthouder waarover Funds Europe rapporteert.

Op momenten dat er turbulente ontwikkelingen plaatsvinden in de financiële markten, hebben ETF’s de neiging om de onrust te verstreken, concludeert de toezichthouder. Dat komt omdat de koers van ETF’s op dat soort momenten afwijkt van de onderliggende waarde van de portefeuille waarin is belegd.

Volatiliteit versterken

ETF’s noteren op dat moment lager dan verwacht mag worden. Dit kan de volatiliteit op de markten versterken, aldus de toezichthouder. Het is overigens niet alleen maar somber gesteld.

De toezichthouder concludeert dat de Franse beurs al maatregelen heeft genomen die de ernstigste schokken voorkomen. Onder bepaalde omstandigheden wordt de handel in een aandeel, of op de beurs als geheel, gestopt. Daarnaast is de omvang van de ETF’s in de Franse markt op dit moment nog niet groot genoeg om voor serieuze problemen te kunnen zorgen.

Het aan- en verkoopbeleid van ETF’s zorgt er in tumultueuze omstandigheden overigens ook voor dat schokken geabsorbeerd worden. “Het zorgt ervoor dat prijsbewegingen worden afgezwakt, in plaats van versterkt”, aldus het rapport. Aan Euronext Parijs zijn 477 verschillende ETF’s genoteerd. Het belegde vermogen bedraagt eind december 103 miljard euro. Dat is 66% meer dan twee jaar geleden.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie