Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Nieuws

Profiteren van onzekerheid

Soms kan een ietwat oncomfortabel gevoel bij aandelen juist leiden tot aantrekkelijke rendementen. Doe uw huiswerk wel goed.

Bij Kempen zijn wij best jaloers op de annual letters die door beroemde beleggers zoals Warren Buffet en Seth Klarman de wereld in worden gestuurd. Inspirerende verhalen, die al snel twintig kantjes beslaan.

Wij versturen nu ook een investment letter, die weliswaar minder pagina’s bevat, maar wel vaker per jaar de deur uitgaat. Onze eerste letter heeft als thema profiteren van onzekerheid.

Met beleggen is het zo dat het volgen van de consensus het veiligste gevoel oplevert. Helaas is het niet de manier om op de lange termijn ook geld te verdienen. Verstandiger is om enigszins contrair te opereren en juist in te zetten op beleggingen die ongemakkelijk voelen.

Oncomfortabel gevoel

Door goed uw huiswerk te doen, de onderliggende onderwaardering van bedrijven te identificeren, een veiligheidsmarge in te bouwen en goed te spreiden kan zo’n oncomfortabel gevoel juist leiden tot aantrekkelijke rendementen.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is onze Toyota-trade van vorig jaar. Net als andere Japanse exporteurs ging de koers van het automerk begin vorig jaar met tientallen percenten omlaag. De sterke yen werd aangehaald om de daling te verklaren.

Maar Toyota heeft overal in de wereld fabrieken staan en is dus veel minder afhankelijk van de yen dan de koersval van Toyota impliceerde. Voor ons was het reden om Toyota te kopen. Het bleek een goede keuze.

Keuze pakte goed uit

Toen de yen weer verzwakte en de markt minder pessimistisch werd over de Japanse beurs, steeg het aandeel Toyota zo hard dat het dividendrendement onder de 3% kwam waardoor we het aandeel moesten verkopen.

Ook onze keuze voor Amerikaanse financials voelde vorig jaar een beetje ongemakkelijk, maar pakte wonderwel uit. De markt rekende op een blijvend lage rente en inflatie, wat wij moeilijk konden geloven.

Met de keuze voor Trump verdween het inflatiepessimisme en schoot de rente en daarmee de financials door het dak. Inmiddels rekent de markt op verdere economische groei.

Nog niet in koers verwerkt

Wij constateren dat dit optimisme nog niet helemaal in de koersen is verwerkt. Het is de reden dat onze portefeuille is gevuld met financials, cyclische namen, maar ook IT-bedrijven. De verwachtingen voor de economische groei zijn zo sterk, dat de huidige politieke onzekerheid die niet zo maar omver blaast.

Echter, mochten beleggers zich al te comfortabel gaan voelen en waarderingen verder oplopen, dan gaat bij ons het alarm af. Sinds 2009 koersen de aandelenbeurzen omhoog. Dat is deels te verklaren door de dalende rente en de lagere inputkosten, maar er is ook een voorschot genomen op toekomstige winstgroei.

Als die niet doorzet, dan zijn aandelen wel aan de dure kant. Dat is geen directe aanleiding voor de aandelenbeurzen om te crashen, maar wel om de rendementsverwachting te temperen.

Lees ook andere columns van Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie